Nyheter

Sveriges första råa lägenhetshus står klart

Torsdagen den 18 november stod RAW Propertys nybyggda lägenhetshus i Rosendal i Uppsala klart och köparna fick tillgång till sina nya boenden. Sverige har nu fått sina första råa lägenheter, ett banbrytande koncept där köparna själva får färdigställa sina boenden – efter smak och personlighet.

Svenskarna ligger i världstoppen vad gäller att spendera tid och pengar på sina bostäder. ROT-avdragen går varma landet över och det är mer regel än undantag att kök rivs ut, golv läggs om och badrum ändrar skepnad när svenskarna byter bostad. För svensken är bostaden en spegling av den egna personligheten, och en möjlighet att särskilja sig. Trots detta har det saknats alternativ på bostadsmarknaden för den som vill använda sin kreativitet för att skapa sin drömlägenhet från grunden. Fram till nu.

Nu står nämligen Sveriges första bostadsprojekt med råa lägenheter färdigt, uppfört av RAW Property i Rosendal i Uppsala. Lägenheterna är i omålad betong och har öppen planlösning utan innerväggar, så att den boende får göra sin egen rumsindelning. I varje lägenhet finns ett enkelt kök och ett komplett badrum. Medan el, vatten och ventilation är framdraget, inkopplat och redo att lätt pluggas vidare när de boende bygger nya rum. Allt för att göra det enkelt för varje köpare att färdigställa sin lägenhet på egen hand och utifrån egna preferenser.

– Det vi gör i Rosendal är helt nytt på den svenska marknaden. Genom att ge de boende full frihet över lägenheten, och utrymme att skapa sitt eget drömboende från grunden, bryter vi likriktningen på bostadsmarknaden. En likriktning som idag är i det närmaste total, särskilt i nybyggda områden, säger Oliver Thornton, vd på RAW Property.

Konceptet med råa lägenheter är etablerat i ett flertal länder. Men RAW Propertys projekt i Uppsala är det första i Sverige. Bolaget har fått ett positivt bemötande och försäljningen av bolagets andra projekt i Linköping är redan påbörjad. Dessutom har man fått markanvisningar för ytterligare projekt, i bland annat Stockholm, Luleå och Västerås.

– Vårt koncept har mötts med nyfikenhet och intresse av både kommuner och bostadsköpare. Det finns verkligen utrymme för en utmanare på bostadsmarknaden, någon som vågar sticka ut och göra någonting nytt.

– Nu ska vi supporta de boende i Rosendal så mycket det går från vårt håll, samtidigt som vi ökar intensiteten i våra andra projekt – närmast i Linköping, avslutar Oliver Thornton.

Om RAW Property

RAW Property grundades år 2018 av arkitekterna Oliver Thornton och Johan Berg tillsammans med JEFF Fastighetsutveckling för att med ett unikt bostadsalternativ utmana nuvarande boendeformer på den svenska marknaden. Bolaget bygger råa lägenheter som förutom kök och komplett badrum endast består av golv, väggar och tak – och låter köparen färdigställa planlösning, ytskikt och interiör.

RAW Property ägs till 51 procent av bostadsutvecklaren Besqab.