Nyheter

Vilka blir bästa byggnaderna i Göteborg 2020 och 2021?

Varje år får en byggaktör ta emot priset för ”årets bästa byggnad” av kommunfullmäktiges ordförande. Priset kommer från Per och Alma Olssons fond. Den vinnande byggnaden eller anläggningen är den som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning.

Priset består av en plakett och 5 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

– Med priset lyfter vi fram en byggnads totala kvaliteter, inte bara utformningen, säger Helen Thomasson som är sekreterare för juryn. 

Per och Alma Olssons fond är kanske ett litet pris i jämförelse med till exempel Kasper Salin-priset som delas ut av Sveriges Arkitekter, men är ändå betydelsefullt och viktigt. Det är också det enda priset av det här slaget som Göteborgs Stad delar ut.

Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs Stad. Dels skulle en summa pengar gå till att köpa in konst till Göteborgs folkskolor, dels skulle 100 000 kronor användas till att årligen dela ut pris till förra årets bästa byggnad. Eller som det står i testamentet: ”den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”.

I år är det tolv nominerade byggnader som juryn valt att gå vidare med. Juryn som består av fem ”konstförståndiga ledamöter” ska nu bestämma sig för vilka som kommer att utses till årets bästa byggnad 2020 respektive 2021 och få ta emot pris i december. År 2019 var det Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden med Malmström Edström som arkitekter som fick priset. På grund av Covid-19 så pausades ”årets bästa byggnad” under 2020. I år kommer vi därför att hantera och dela ut pris för bästa byggnaden för både 2020 och 2021 samtidigt.

De nominerade för 2020 är:

Angereds Resecentrum, byggaktör: Västtrafik, arkitekt: Wingårdh
Arbetarbostäder Billdals Gård, byggaktör: Fastighetskontoret, arkitekt: OKIDOKI
”Igloo”, en kupol för fjärrkyla, byggaktör: Akademiska Hus, arkitekt: Wahlström & Steijner
Humanisten Näckrosdammen, byggaktör: Akademiska Hus, arkitekt: KUB
Högvakten, Börsen, byggaktör: Higab, arkitekt: Ahrbom & Partner
Lindholmens Tekniska Gymnasium, byggaktör: Lokalförvaltningen, arkitekt: KUB
Regionens Hus, byggaktör: Västfastigheter, arkitekt: White
Selma Lagerlöfs Center, byggaktör: Göteborgslokaler, arkitekt: White

De nominerade för 2021 är:

Brudaremossens lakvattenanläggning, byggaktör: Kretslopp- och vatten, arkitekt: KUB
Emigranten kontorshus, byggaktör: Castellum, arkitekt: Semrén & Månsson
Gamlestads Brygga, byggaktör: PEAB, arkitekt: QPG
BRF Frekvensen (Radiotorget), byggaktör: JM, arkitekt: SWECO

På bilden: Brf Viva Guldheden – utsedd till årets bästa byggnad 2019, Per och Alma Olssons fond
Byggaktör: Riksbyggen
Arkitekt: Malmström & Edström
Bild: Ulf Celander