Nyheter

Byggtakten ökar i Skåne: Planerar för 80 000 nya bostäder till 2030 

Expansiva år väntar nu i Skåne. Befolkningen fortsätter att öka och fram till 2030 ska över 80 000 nya bostäder byggas i regionen. Till det kommer kommersiella fastigheter, serviceinrättningar och skolor.

Planerna innebär en tempohöjning i det skånska byggandet. Allra mest bostäder ska det byggas i Malmö, Helsingborg och Lund men det är i kommuner som Staffanstorp, Ystad, Hässleholm, Burlöv, Trelleborg och Eslöv som den högre byggtakten är mest markant.

Det visar en enkätundersökning som gjorts till Skånsk konjunktur.

– De senaste tio åren har det byggts 59 000 nya bostäder i Skåne. Kommande tio år planeras det över 80 000, enligt kommunernas egna prognoser för byggande i privat och offentlig regi. Det är en hög aktivitetsnivå som kommer att märkas på många håll i samhället, inte minst i näringslivet, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne. 

– Den stora byggboomen kommer nu i lite mindre kommuner, där markpriserna fortsatt är lägre. Utvecklingen speglar senaste årens trend med stark tillväxt på bostadsmarknaden även utanför storstäderna. Det ska också ses i ljuset av Skånes utbyggda infrastruktur med goda möjligheter till pendling, säger Björn Ovander. 

Bakgrunden till de offensiva byggplanerna är regionens ökande befolkning. Under de senaste tio åren har antalet skåningar ökat med 146 000 och fram till 2030 väntas befolkningen öka med ytterligare 110 000 till totalt nära 1,5 miljoner invånare. Nettoinflyttningen till Skåne från övriga landet är positiv, vilket idag inte är fallet i varken Stockholms eller Västra Götalands län.

– Det ökade bostadsbyggandet i kombination med en något avtagande befolkningsutveckling kan betyda mer balans på bostadsmarknaden på sikt. Idag upplever 28 av 33 kommuner i Skåne bostadsbrist, säger Björn Ovander.

På bilden: Helena Björkman, bankchef Sparbanken Skåne i Eslöv, Hörby, Höör, Svalöv, Ystad, Sjöbo, Simrishamn, Tomelilla