Nyheter

OBOS och Teleborgs Ängar köper mark i Växjö

OBOS och Teleborgs Ängar köper tillsammans mark med plats för upp till 1 000 nya bostäder i nya stadsdelen Södra Vikaholm i Växjö. Här ska en ny stadsdel utvecklas med olika bostadstyper och blandade upplåtelseformer.

– Det är en viktig satsning för oss. Vi vill skapa en stadsdel för människor i olika skeenden av livet, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Vikaholm, Västra Vikaholm och Södra Vikaholm är beläget söder om centrala Växjö och Teleborg. Vikaholm är redan utbyggd med cirka 1 000 bostäder, där bland andra OBOS och GBJ Bygg, en del av Teleborgs Ängar, har byggt bostäder.

– Den här affären är en av OBOS större och är en del i våra ökade ambitioner i Sverige. Växjö är en dynamisk och växande stad och vi ser väldigt mycket fram emot att bidra med högkvalitativa bostäder i en helt ny stadsdel, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige. 

Richard Coucher är ordförande i styrelsen för Teleborgs Ängar AB:

– Det händer mycket i Växjö och ambitionen för Teleborgs Ängar är att vara aktiva samhällsbyggare och samtidigt vara en del av stadens fortsatta positiva utveckling. Vi vet att det råder stor efterfrågan på villatomter, så det kommer att bli en viktig del av erbjudandet tillsammans med den blandade bebyggelse vi skapar tillsammans med OBOS, säger Richard Coucher.

Ambitionen är att inleda arbetet med detaljplanen så snart kommunens pågående arbete med den nya översiktsplanen är slutfört, där OBOS och Teleborgs Ängar kommer att arbeta i nära dialog med kommunen.

Om Södra Vikaholm:

Södra Vikaholm är en stadsdel under uppbyggnad söder om centrala Växjö och Teleborg. Här planerar Teleborgs Ängar och OBOS att bygga upp en trädgårdsstad med olika bostadstyper i blandade upplåtelseformer.

Teleborgs Ängar och OBOS förvärvar marken genom ett 50/50-samarbete (joint-venture) och går ihop och bildar det gemensamma markbolaget Dänningelanda Holding AB för utvecklingen av det aktuella området som motsvarar 500 000 kvadratmeter (50 hektar).

Kommunikationerna till Södra Vikaholm kommer bli goda där man når centrum med stadsbussen på några minuter med säkra cykelvägar till bland annat det närbelägna Linnéuniversitet. Inom ett stenkast från stadsdelen ligger Södra Bergundasjön och det finns även gott om strövområden för rekreation i direkt anslutning till Vikaholm.

Om Teleborgs Ängar

Teleborgs Ängar är ett projektutvecklingsföretag som arbetar med hållbar byggnation och stadsutveckling i Växjö. Bakom Teleborgs Ängar AB står de lokala entreprenörerna GBJ Bygg, Santhe Dahl Invest och Fagnes. Några referensprojekt är Fagnes prisvinnande bostadsprojekt på Torparängen, samt två trähusprojekt av GBJ Bygg i Växjö.