Nyheter

Pågående byggen: LINK Business Center i Linköping

I Linköping byggs LINK Business Center. LINK Business Center kommer att erbjuda både hyresgäster och deras kunder en inspirerande miljö med hållbarhet och relationer som grundpelare.

Byggnaden och dess 13 500 kvadratmeter blir enligt beställaren Lundbergs Fastigheter en plats där både människor och verksamheter kan växa, mötas och utvecklas. Beläget vid Stångån i centrala Linköping stoltserar den bländande vita byggnaden med unik arkitektur framtagen av Gert Wingårdh och Winell & Jern arkitekter. Med närhet till resecentrum, E4:an och Linköpings flygplats blir platsen en naturlig byggsten i näringslivet. Utöver kontor, restauranger, lounge, takterrasser med mera, bygger man här även en fristående byggnad med 40 hyreslägenheter.

Entreprenör för projektet är Peab.

Gyproc presenterade den bästa lösningen

Lasse Broberg är platschef på Peab och har varit med sedan projektet startades. Sammanlagt har runt 1 300 personer på olika sätt varit inblandade i byggnationen. Det speciella med projektet är detaljrikedomen, till exempel har Lasse själv nästan aldrig stött på den omfattningen av svängda väggar i olika radier förut.

– Projektet innefattar mycket svängda stålprofiler, och Gyproc presenterade helt klart den bästa lösningen. Detsamma gäller leveranssäkerheten och den tekniska supporten. Under pandemin har leveranssäkerheten svängt en hel del, men vi har till och med kunnat korta ner kontraktstiderna, vilket är ovanligt för vår bransch, säger Lasse.

I bostadsdelen flyttade hyresgästerna in i slutet av sommaren, flera veckor innan planerat datum. I mitten av november står entréplan samt plan två och tre i LINK Business Center färdiga för kontorshyresgäster att flytta in, även det enligt tidsplanen.

Ett tight och öppet samarbete

Medverkande från Gyprocs sida är Kent Pettersson, Project and Technical Specification Sales, som i ett tidigt skede involverades i projektet. Kent har bidragit med mycket teknisk hjälp, bland annat genom att se över alla väggtyper, justera och optimera föreskrivna system samt att kostnadseffektivisera bygget.

– Vi strävar alltid efter att leverera bästa tänkbara lösning till varje enskilt projekt, ur såväl kostnads- som klimat- och hållbarhetsperspektiv. Logistik, teknik och optimering går för oss hand i hand med att vi, våra kunder och vår jord sparar på material och resurser, berättar Kent.

– Vi har ett tight och öppet samarbete med både Lundbergs och Gyproc. Vi har haft en bra dialog och har ett högt förtroende och engagemang. Korta beslutsvägar är också bärande för att ett sådant här bygge ska flyta på, fortsätter Lasse Broberg, Peab.

I det stora hela har Kent Pettersson agerat bollplank för både Lundbergs Fastigheter och entreprenören Peab, för att generera optimala lösningar vad gäller såväl funktion som form.

– Det jag tycker sticker ut i projektet är entrédelen. Här har vi tagit fram iögonfallande estetiska lösningar, skräddarsydda för just detta projekt, med böjda profiler i undertaket, avslutar Kent.