Nyheter

Hedin Bil Group bygger nytt huvudkontor med inspiration från bilens värld

Hedin Bil Group bygger nytt huvudkontor i Mölndal nära Fässbergsmotet vid Söderleden. Byggnaden beskrivs som skulptural och dynamisk och har arkitektoniskt stor inspiration från bilens värld.

Byggnaden omfattar hela 14440 kvadratmeter och rymmer kontor, konferens, restaurang, hörsal, padelhall, gym och gruppträning. Den tekniskt utmanande byggnaden har fasader i glas och metall och ska utstråla elegans och precision. Insidan är skapad för inspirerande möten och innovation likväl som god mat och moderna arbetsplatser. Beräknad inflyttning i december 2022.

Skulle sticka ut

Uppgiften för arkitekten var från beställaren att skapa något som sticker ut, inget vanligt fyrkantigt hus, från staden att rama in det befintliga industriområdet och vara den första byggnad man ser, samtidigt som den ska skapa en stadsmässighet med sin närhet till tomtgräns och gata.

– I grund och botten har husets utformning hämtat inspiration från bilen. Bilen som representerar mobilitet, fart och rörelse, säger Tomas Hago på Liljewall arkitekter, som ritat huset. Exteriörens material är lackerad metall med exakta och snygga möten mellan plåt och glas, precisa placeringar med mycket små toleranser. Samma precisionstänk som i bildesign. Byggnaden får ett vackert aerodynamiskt skal med ett mjukt inre.

– Det är en stor utmaning att rita krökta hus med lutande fasader och samtidigt skapa en väl fungerande innemiljö. Att gömma undan bärande konstruktioner i en sådan struktur är minst sagt utmanande. Det här är nog ett av de mest utmanande uppdragen vi haft, säger Tomas Hago.

Ren administrationsbyggnad

Utöver arkitekturen är det här en konventionell byggnad. Den ligger på bottenplatta i två delar och har tre respektive fyra våningar i stål, betong och utfackningsväggar. Den innehåller bland annat en hörsal för 150 personer som hänger över hela entrén med en massiv signal om var man ska gå in. Det är en ren administrationsbyggnad för Hedin-koncernens olika bolag, ingen publik bilhall med försäljning, men en utställningsyta med bilar i entréhallen, som kopplar till kärnverksamheten i Hedin Group kommer naturligtvis att finnas.

Tätt hus ska det bli i vinter och sommaren 2022 beräknas allt vara klart.

FAKTA:

Byggherre: Hedin Mölndal Bil AB

Totalentreprenör: Tuve Bygg AB

Arkitekt: Liljewall arkitekter AB

Kostnad: 400 MSEK