Nyheter

Brunnboskolan får ny skolbyggnad

Lokalförvaltningen i Göteborg har fått en beställning av Grundskoleförvaltningen i staden om att det finns behov av ett ökat antal skolplatser på Brunnsboskolan. Den befintliga skolan är gammal och består av ett flertal byggnader.

Några kommer att rivas och ersättas av en ny skola och några av byggnaderna kommer att renoveras.

– Vårt uppdrag är att ersätta två av de äldsta byggnaderna med en ny större byggnad för 400 elever, förskoleklass till och med årskurs tre, berättar Gustav Bäckman, projektledare på lokalförvaltningen, Göteborgs stad. Vi bygger även om vid den befintliga idrottshallen med att skapa två nya omklädningsrum.

Begränsad byggrätt

Hela skolan är redan komplett med matsal, storkök, idrottshall, slöjdsalar och NO-salar. I den nya byggnaden kommer det att finnas klassrum, grupprum, särskilda undervisningsrum, rum för modersmålsundervisning, elevhälsa som skolsköterska och kurator. Det kommer också att finnas fritidslokaler i den nya delen.

– När det gäller utformningen av skolan har vi varit tvungen att ta hänsyn till byggrätten som är begränsad. Därför fanns det bara ett sätt att utforma huset på. Innehållsmässigt kommer elevhälsan vara i den ena delen så att eleverna lätt kan komma dit. Entréerna är centralt placerade med en extra entré för de barn som behöver särskild undervisning. Vi kommer också att skapa en grön lekgård med så mycket naturmaterial som möjligt. Olika zoner kommer att finnas, lugna och aktiva för olika barn. Vi försöker också att tänka på att skolan ska vara jämlik så att det inte bara blir fokus på exempelvis pojklekar, säger Gustav Bäckman.

Från gammal till ny

– Vi kom in i projektet via en offentlig upphandling, berättar Håkan Sibbesson, projektledare på GBJ Bygg Väst AB, som är ett gammalt familjeföretag och fortsätter den traditionen med ny ägarfamilj med fokus på i första hand Småland, Göteborg och södra Sverige. Vi började under våren 2021 med markarbetena. Vi har pålat för en betongplatta och kommer att bygga en tvåvåningsbyggnad med uteslutande klassrum som i princip är identiska samt personalrum.

Stommen kommer att vara i stål med HDF-bjälklag, takstolarna i trä och taken i bandtäckt plåt, fönstren är traditionella och fasaden kommer att bli i tegel. Under oktober månad har man pålat klart och schaktar därefter för grunden. A-delen är en mycket gammal byggnad och även B-byggnaden där förskolebarnen idag sitter.

– A och B delarna kommer vi att riva när den nya skolan är klar. I övrigt är det inget utmärkande i projektet. Utmaningen är att vi arbetar med en befintlig verksamhet runt omkring oss. Vi tog större delen av barnens lekgård och visst var det spännande med allt nytt som hände. Det är små barn att ta hänsyn till men nu har den första nyfikenheten lagt sig, säger Håkan Sibbesson. Under sommaren 2023 ska allt vara klart inklusive rivning av de gamla skoldelarna och iordningställande av utemiljön som blir spännande.

Fakta:

Byggherre: Göteborgs stad Lokalförvaltningen

Totalentreprenör: GBJ Bygg Väst AB

Arkitekt: Norconsult AB