Nyheter

SKF:s huvudkontor i final i tävlingen för mest hållbara byggnader

SKF:s nya huvudkontor är en av finalisterna i tävlingen Green Building Award 2021 som utser Sveriges mest hållbara byggnadsprojekt. I kategorin årets LEED-byggnad uppmärksammas SKF för sitt hållbarhetsarbete.

– Det har varit viktigt för oss att tänka cirkulärt och bygga en för våra anställda attraktiv och funktionell arbetsplats med lågt miljöavtryck som ligger i linje med vår ambition att nå en koldioxidneutral verksamhet, säger projektledare Hans Lindgren.

Utmärkelserna i Sweden Green Building Awards delas ut i syfte att uppmärksamma projekt och individer som visat vilja, engagemang och långsiktighet i sitt hållbarhetsarbete. SKF:s nya huvudkontor är den första byggnaden i Sverige som uppnått högsta miljöcertifiering enligt senaste standarden för LEED Platinum.

Förvandlingen av den tidigare lagerbyggnaden till ett toppmodernt, funktionellt och energisnålt kontor byggde på cirkulär återanvändning av byggmaterial, hänsyn tagen till biologisk mångfald och effektiv användning av energi och värme.

Hans Lindgren är glad att hållbarhetsarbetet uppmärksammas.

– Vi bestämde oss tidigt för målbilden i projektet och vi har utvecklat huset tillsammans med en arkitektbyrå samt en huvudbyggentreprenör som ville bygga och vidta de åtgärder och metoder som krävs för att uppnå denna nivå på hållbart hus, säger Hans Lindgren.

Foto: SKF