Nyheter

Areco expanderar med ny kontorsbyggnad

En av Nordens största tillverkare och producenter av byggplåt och en av Europas största importörer och lagerhållare av lackerad tunnplåt för byggindustrin fortsätter Areco att expandera med ny kontorsbyggnad vid Spillepengen, strax norr om centrala Malmö. Våren 2022 planeras inflyttningen in i den 3600 kvadratmeter stora kontorsfastigheten, varav cirka 3100 kvadratmeter blir uthyrningsbar yta.

Optimism, framtidstro och full fart har alla tider speglat Arecos utveckling. Företaget startade 1950, då under namnet Trelleborgs Skrotaffär. Bertil Areskog och hans bror Bengt utvecklade företaget till en av de största återvinnings- och rivningsföretag i södra Sverige. När sönerna Peter och Stefan började arbeta för företaget runt 1980 växte bolaget ytterligare med internationellt nätverk, men med den lokala andan alltid närvarande.

1989 bytte företaget namn till Areco och 1993 lämnade Bertil Areskog bolaget och Peter utsågs till Arecos vd. 2008 lämnade Stefan företaget och Peter blev ensam ägare av Areco. 2013 flyttades huvudkontoret till Malmö och nu är det dags att skriva ny historia med nytt huvudkontor i tre plan där även andra företag kommer att husera som hyresgäster.

– Det trycker på underifrån i vår organisation och vi behöver mer utrymme. Därför flyttar vi huvudkontoret ifrån nuvarande byggnad för att ge mer plats åt tillverkningen. Vi har under de senaste 5 månaderna förvärvat 3 fastigheter och vi tittar på ytterligare ett par fastigheter. Vi planerar att expandera från 2,1 miljarder till 3 miljarder under innevarande år och 4 miljarder inom två år. Idag har vi cirka 400 anställda i koncernen och räknar med, beroende på vilka förvärv vi gör, att utöka personalstyrkan med cirka 100 personer per miljard beroende på verksamhet, säger Peter Areskog, koncernchef på Areco.

Areco-koncernen är indelad i fem affärsområden: Areco Metals, Areco Profiles, Areco Direct, Areco Contractor och Areco Properties.  Koncernen är verksam i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Polen.

– Vi hanterar cirka 170 000 ton stål i vår koncern per år och i Malmö är vi snart uppe i 100 000 ton per år, vilket kräver väldigt stor logistik. Med coronapandemin hade vi stor containerbrist i år och fick ta in bland annat bulkplåtar i stället, säger Peter Areskog som nu ser fram emot nya expanderingsmöjligheter.

Det är Areco Properties som bygger, förvaltar och utvecklar fastigheterna. De äger sedan många år flera fastigheter på Spillepengens industriområde. Fastigheterna ligger utmed Västkustvägen och i nära i anslutning till Malmös två viktigaste trafikleder, Inre och Yttre Ringvägen samt E6 och E22, vilket underlättar transporterna i Öresundsregionen.

– Eftersom den nya kontorsbyggnaden uppförs på Spillepengen som en gång i tiden var en gammal soptipp har en hel del saneringsarbeten gjorts innan det första spadtaget kunde sättas i marken. Med fördröjda leveranser på grund av pandemin beräknas projektet försenas med cirka sex månader. Men nu är vi i gång och i april kunde vi gjuta betongplattan på plats och stommen är uppe, säger Anders Hinn, rådgivare inom bygg- och fastighetsbranschen samt delägare av konsultföretaget Magnacon.

Magnacon består av fyra delägare och grundades 2017 i Lund. Det är Areco Properties som har gett Anders Hinn uppdraget att som projektledare för byggprojektet Rektangeln 10 skapa ett nytt landmärke för Areco.

– För projektet är det en stor fördel att vi får komma in med projektledning och rådgivning i ett tidigt skede. Redan för ett år sedan blev vi inblandade i projekteringen och upphandlingen för Rektangeln 10, säger Anders Hinn.

Konstruktionen består naturligtvis av Arecos egna plåt- och stålprodukter. Byggnaden är ritad av Wennström & Lundquist Arkitekter. Projektet utförs i form av totalentreprenad som hanteras av Areco Properties som totalentreprenör.

Contiga har levererat den miljövänliga stommen bestående av stål och betong medan Umia Syd utför installationerna.

På taket blir det två takterrasser med växtlighet som ska vara tillgänglig för både arbete och avkoppling. Som golvunderlag har man valt mönstergjuten betong som skapar en dekorativ yta och atmosfär. Fasaden blir naturligtvis en fräck plåtfasad tillverkad av Areco.

Byggnaden får många fönsterpartier som ger bra ljusinsläpp. Innerväggarna består av betong- och gipsväggar, golven i kontorsmiljöerna har ljuddämpande mattor som ger ett lugn medan trapphus, entrén och våtutrymmen har klinkergolv.

Utemiljön består till stor del av parkeringsplatser med gott om laddningsplatser för elbilar samt ställ för cykel och lådcyklar. Takterrasserna blir en stor och viktig del av utemiljön.

– Lokalerna kommer att utformas efter hyresgästernas behov och verksamhet för att ge maximala utvecklingsmöjligheter. Läget är perfekt med tanke på att man når motorvägarna E6 och E22 på bara några minuter, säger Anders Hinn.

Den nya kontorsbyggnaden är Arecos största produktionsprojekt och kommer som sagt fungera både som huvudkontor och som ett slags ”showroom” över vad Areco Properties kan åstadkomma i form av byggmaterial inom bygg- och industribranschen.

I januari i år förvärvade Areco två fastigheter i Malmös största industriområde, Fosieby, Bronsspannen 2 och 12. I förvärvet inkluderades en tomträtt som erbjuder möjligheter i form av nyproduktion av lokaler för industriändamål. Markarealen i Bronsspannen 2 uppgår till 3 150 kvadratmeter och innefattar 158 kvadratmeter kontor, 178 kvadratmeter lager samt 125 kvadratmeter produktionsanläggning. Förvärven är ytterligare ett strategiskt steg för bolagets fortsatta expansion inom kommersiella fastigheter i framför allt Öresundsregionen

På bilden: Arecos nya huvudkontor blir ett nytt landmärke utmed Västkustvägen och Spillepengen i Malmö. Den 3 600 kvadratmeter stora byggnaden kommer att innehålla cirka 3100 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Två specialdesignade takterrasser berikas med gröna växter och blir en plats för både arbete och avkoppling

Foto: 3D-visualisering av Areco Properties

Fakta:

Rektangeln 10, Spillepengen i Malmö

Byggperiod: april 2021-april 2022

Byggherre: Areco Properties

Totalentreprenör: Areco Properties

Projekt och Byggledning: Magnacon AB

Arkitekt: Wennström & Lundquist Arkitekter