Nyheter

Årets SAJK-pris går till Kvarteret Elverket

Under måndagen stod det klart att Arkitektbolagets Kvarteret Elverket tilldelas årets arkitekturpris av SAJK, Sveriges arkitekter Jönköping-Kronoberg. Ställverket som är en om- och nybyggnad för Växjö energi vid Vattentorget färdigställdes under 2020 och innehåller bland annat sittplatser vid det populära promenadstråket runt Växjösjön.

SAJK, Sveriges arkitekter Jönköping-Kronoberg delar årligen ut sitt pris till ett nyligen färdigställt verk som visar på innovation och hög arkitektonisk klass.

I år stod Arkitektbolaget för två av de fyra nominerade, Vidas kontor i Alvesta och Kvarteret Elverket vid Växjösjön. Nu står det alltså klart att det är Växjö Energis ställverk som blir den vinnande byggnaden.

– Ställverket ligger på första parkett vid Växjös finaste promenadstråk. Växjö Energi hakade genast på vår idé om att utforma byggnadens sjöfasad med sittplatser där man kan sitta och njuta av folklivet, säger Karin Hård af Segerstad, ansvarig arkitekt.

I nomineringen från SAJK står bland annat att Elverket med sina noggrant utvalda material och smakfulla formspråk går mot strömmen – då den estetiska faktorn ofta hamnar i skymundan vid utformningen av funktionella byggnader. Kvarteret tillför området flera kvalitéer, både som mötesplats och som inlägg i stadsbilden.

Det är inte första gången som Elverket prisas, projektet vann även Växjö kommuns byggnadspris 2020.

– Jag hoppas att uppmärksamheten kan leda till att fler vågar göra som Växjö Energi. Det är välgörande med ställen som är välkomnande – varför inte göra det med byggnader som ändå måste finnas där? Det känns jättekul att priset gick till en byggnad som finns till för alla, säger Karin Hård af Segerstad.