Nyheter

Byggnads: ”Om inte det här blir en väckarklocka för samtliga aktörer kan vi lika gärna packa ihop!”

Fler än åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks bryta mot svenska lagar och avtal. Nu kommentar Byggnads statistiken från Byggmarknadskommissionen:

– Byggnads har länge påpekat det akuta läget och förvånas inte av det här resultatet. Många sätter nog kaffet i halsen nu på morgonen och chockas över hur illa det ser ut! Och hur länge detta har fått pågå utan att någon gjort något. Bristande kontroller och en ständig jakt efter billigaste möjliga lösning har lett till systematiskt fuskande och en kriminalitet som är bortom all kontroll, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggmarknadskommissionen är ett branschgemensamt initiativ där byggföretag, fackliga organisationer och byggherrar gått ihop för att en gång för alla visa byggbranschens verklighet. Syftet är att kartlägga och analysera kriminalitet inom branschen och föreslå åtgärder.

– Det här är en akut kris. Jag förväntar mig att såväl politiker, beställare och en samlad byggbransch behandlar den som det. Om inte det här blir en väckarklocka för samtliga aktörer kan vi lika gärna packa ihop. Efter Byggmarkandskommissionen måste det tillsättas en kriskommission, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Från Byggmarknadskommissionens granskning:

Av drygt 1 000 utländska företag bryter så många som 800 företag i någon form mot svensk lag och/eller mot de kollektivavtal de skrivit under.

Mellan 5 och 30 procent av byggnadsarbetarna i Stockholm bedöms befinna sig på arbetsplatsen utan arbetstillstånd/illegalt.

Byggmarknadskommissionen polisanmäler tolv företag för olika former av arbetslivskriminalitet.

Därutöver anmäler man 35 företag till Arbetsmiljöverket. Samt informerar Byggnads om 20 företag som har kollektivavtal men som inte följer dessa genom att betala för låga löner.