Nyheter

Debatt: ”Med havet som hot – Med utsikt mot en vall”

”Med havet som granne” stod det nyligen i en mäklarannons om en dyr villa till salu vid Skånes kust. ”Med havet som hot” hade kanske varit en mer sann, men mindre säljande formulering med tanke på hur framtiden kan utveckla sig.”

Det skriver Peter Goddard i Klimatsvarets Malmögrupp i en debattartikel i Sydsvenskan:

”Med utsikt mot en vall” är en ganska sannolik beskrivning av hur ett kustnära boende på Falsterbohalvön kan komma att se ut.”

”I sin bok Klimatkrisens Sverige skriver Erika Bjerström, klimatkorrespendent på SVT: ”Jag har rapporterat från flera platser i världen om hur de allra fattigaste drabbas av havsnivåhöjningar … I Sverige är det tvärtom. Det är de mest välbeställda i Skåne som kommer att drabbas först. Det smala Falsterbonäset sticker rakt ut i havet från den skånska kusten. Här bor medlemmar i familjen Wallenberg, andra förmögna företagsledare, pensionerade statsråd, artister och kända tv-personligheter.”

”Enligt Bjerström värderas fastigheterna på Falsterbonäset till över 70 miljarder kronor. Men hur blir det i framtiden? Kommer hus- och tomtpriser fortsätta att stiga om havet stiger?”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2021-09-14/det-ar-de-mest-valbestallda-i-skane-som-drabbas-forst