Nyheter

Byggföretagen: ”Äntligen föreslår regeringen högskolebehörighet till yrkesprogrammen”

Idag föreslog utbildningsminister Anna Ekström att högskolebehörighet ska ingå i alla gymnasieutbildningar. Initiativet välkomnas av Byggföretagen, som ser att det är en viktig del i arbetet för att öka söktrycket till yrkesprogrammen, däribland bygg- och anläggningsprogrammet.

Sedan gymnasiereformen 2011, då högskolebehörighet togs bort på yrkesprogrammen, har intresset för yrkesutbildning minskat. Förslaget om att återinföra högskolebehörighet är därför ett viktigt steg i rätt riktning och något som byggsektorn har drivit på under lång tid.

– Elever ska inte behöva välja mellan att läsa högskolebehörighet och viktiga fördjupningskurser inom yrkena. Både matte och murning är viktiga kunskaper att ha om du ska kliva in i byggbranschen, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.

På bilden: Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.