Nyheter

Norconsult: ”Gapet mellan nationella mål och genomförande är stort när det gäller byggandet i Sverige”

”Ändra styrmedlen så att kommunerna får modet att bygga mer klimatvänligt. Det behövs förändrade styrmedel för att få byggsektorn att ställa om från förbränningen av fossila bränslen.”

Det skriver flera arkitekter på Norconsult AB i ett debattinlägg i Dagens Samhälle:

”I byggbranschen kan vi bygga så att klimatpåverkan minskar drastiskt när huset är nytt och under hela dess livslängd. I en större skala går det till och med att införa åtgärder som återställer ekologisk mångfald eller minskar risker för klimatförändringarnas konsekvenser. Kunskap, teknik, material och metoder finns. Internationellt, men även nationellt finns många goda lösningsexempel.”

”Men när arkitekter och teknikkonsulter tar emot uppdragen från kommuner och bolag brukar helt andra frågeställningar vara avgörande för att få projekten. Lägsta pris är den enskilt mest avgörande faktorn för hur en upphandling vinns. Många upphandlingar om projekt med potentiellt stor inverkan på miljö och hälsa har skett där lägsta pris avgör, oftast som enda utslagsgivande faktor. Det andra mest avgörande för vem som tilldelas upphandlingen är oftast att man gjort ett liknande byggnadsprojekt förut, helst med samma verksamhet, kvadratmeteryta, våningsantal och så vidare.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/andra-styrmedlen-sa-att-kommunerna-far-modet-att-bygga-mer-klimatvanligt/

Bild av Borko Manigoda