Nyheter

Miljöpartiet: ”HD-beslut om Cementa är ett sundhetstecken”

”Att högsta domstolen inte ger prövningstillstånd till Cementa är ett tecken på att svensk juridik fungerar. För svensk lagstiftning och EU:s miljölagar är tydliga: Är man inte villig att ta grundläggande ansvar för miljön ska det inte vara möjligt att bedriva industriell verksamhet i Sverige.”

Det skriver Amanda Palmstierna, Maria Gardfjell och Mie Nilsson (MP)och Mie Nilsson (MP), distriktsordförande på Gotland i ett debattinlägg i ETC:

”På Gotland finns en rad överhängande problem kopplade till vatten: Det är sedan länge vattenbrist, finns en stor risk att saltvatten tränger in i berggrunden och blandar sig med sötvattnet. Riskerna som kalkbrytningen på Gotland medför för öns grund- och dricksvatten gör därför att kraven på Cementas ansökan var höga.”

”Kalkstenen på Gotland är betydelsefull för många sektorer. Många köpare av cement hade inte räknat med att en bristsituation skulle kunna uppstå. De oberoende granskningar som gjorts visar att stopp för utvinningen kan ge konsekvenser för svenska företag, ekonomi och jobb.”

”Men även om Cementa bär det fulla ansvaret för att inte ha förvarnat sina kunder, är situationen så samhällspåverkande att regeringen överväger åtgärder för att mildra situationen.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.etc.se/debatt/hd-beslut-om-cementa-ar-ett-sundhetstecken