Nyheter

Finalist till Stadsbyggnadspriset 2021

Temalekplatsen i Sorgenfri i Malmö är en mötesplats som lyfter fram den lokala författaren Mary Anderssons berättelser om området. Nu är lekplatsen en av finalisterna till årets Stadsbyggnadspris.

”Gräv där ni står, använd författaren Mary Anderssons berättelser som skildrar livet i Sorgenfri. Mary Andersson är vår stolthet, parken skulle kunna handla om henne.”

Så svarade MKBs kunder i Sorgenfri på frågan: Hur kan vi skapa fler trygga platser?

– Vi förstod direkt att idén från våra kunder var fantastisk. Resultatet blev inte bara en unik lekplats utan också en lokalhistorisk plats som lockar skolklassbesök och stadsvandringar. Mary Anderssons romaner är något som dagens Malmöbor kan vara stolta över och berättelserna kan lära oss något om stadens historia, säger Daniel Möller, strategisk projektledare social hållbarhet hos MKB Fastighets AB.

Arbetet med lekplatsen, från idé till färdig mötesplats för unga och gamla, har varit en bred och unik samverkan tillsammans med kommunala förvaltningar, lokala föreningar, skolelever, kulturarbetare och en lång rad Malmöbor. MKB har varit drivande och delaktiga i projektet tillsammans med Malmö stad. Även författaren Mary Andersson själv var mycket involverad i projektet innan hon gick bort.

Temalekplatsen öppnade sommaren 2020 vid Spånehusvägen och har blivit en mötesplats för människor från hela Malmö.

Vinnaren av Stadsbyggnadspriset offentliggörs den 27 augusti.

Foto: Gugge Zelander