Nyheter

Premiär: Nya Liljevalchs i Stockholm

Det nya huset i tre våningar är ”ett konstverk för konst”, signerat arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman.

Liljevalchs nya tillbyggnad har varit omdiskuterat och vid premiären igår hade ett antal demonstranter mot bygget slutit upp. Men nu är bygget klar:

– Det är med stor tacksamhet som vi på Liljevalchs idag öppnar våra portar för alla stockholmare att se och trivas i Liljevalchs+. Nu är anläggningen en unik helhet, gamla kära Liljevalchs och Blå Porten har renoverats och så nytillskottet Liljevalchs+ som tar oss in i framtiden. Vad mer kan man begära som konsthallschef, säger Mårten Castenfors.

För den som träder in i byggnaden öppnas ett antal salar med spektakulär höjd och rytm, salar som ger möjlighet att parallellt presentera stora och små utställningar. 166 taklanterniner skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp. Med absolut klimatkontroll och högsta säkerhet kan Liljevalchs ta emot den dyraste och känsligaste av konst och hålla öppet alla dagar i veckan.

Med tillbyggnaden får stockholmarna och stadens besökare dessutom en ny restaurang och en ny stor butik.

Illustration: Wingårdhs