Nyheter

150 ton välkända, blå askar är i själva verket gröna

De ikoniska blå askarna från skruvvarumärket NKT Fasteners blev 100 % återvinningsbara när de lanserades på den svenska marknaden. Det betyder att uppemot 150 ton kartong kan återvinnas varje år.

Det är inte något man kan se med blotta ögat, men de blå askarna från skruvvarumärket NKT Fasteners har faktiskt blivit gröna. De välkända askarna som finns på många byggarbetsplatser och verkstäder är nämligen 100 % återvinningsbara. Det betyder alltså att man kan lämna de blå askarna i återvinningen i stället för som brännbart avfall.

– Det är ett litet, men viktigt steg för en mer hållbar och cirkulär byggarbetsplats. En enda ask gör kanske inte så stor skillnad, men med stora volymer blir effekten enorm, säger Anders Nissen, produktchef på ITW Construction Products.

Enligt skruvtillverkarens egna siffror innebär askarna, som lanserades förra året, att det går att återvinna hela 150 ton kartong om året. En siffra som produktchefen är glad för – framför allt eftersom askarna nu har blivit ännu tåligare:

– Det är en myt att återvinningsbart är synonymt med sämre kvalitet. De här askarna är även vattentåliga, vilket innebär att de kan stå ute i regn utan att mjukna. Askens kvalitet är avgörande, eftersom man blir av med väldigt mycket skruv om behållaren går sönder eller blöts upp. Och det är inte särskilt miljömässigt hållbart.

Enligt Anders Nissen har lyckligtvis många leverantörer till byggbranschen fått upp ögonen för den hållbara förpackningen. Men bara för att skruv och spik förpackas i papp eller kartong behöver det inte betyda att förpackningen går att återvinna, förtydligar han:

– Vi ser fortfarande att många föredrar plastförpackningar och plastfolierade askar som kräver en mer noggrann hantering i återvinningsprocessen. Det är något bara få byggarbetsplatser kan hantera, och därför slänger de oftast förpackningen som brännbart avfall. Därför är vi även mycket nöjda med att vi har hittat en lösning som både är återvinningsbar och vattentålig.

Fortsatt fokus på förpackningen

NKT Fasteners har länge letat efter den rätta leverantören som kunde tillgodose de höga kraven och säkerställa perfekt kvalitet. Valet föll på den danska producenten Schur, som med kartong från Sverige kunde uppfylla alla skruvvarumärkets önskningar, så att askarna fortfarande är tillräckligt tåliga för byggarbetsplatserna och de hårda tag som de oundvikligen utsätts för där.

Företaget arbetar ständigt med att optimera sina förpackningar – såväl gällande återvinningsbarhet som produktion och materialval. Därför är de blå askarna även FSC-märkta. Det betyder att det trä som används för att tillverka askarna kommer från en FSC-certifierad skog. Här fälls inte fler träd än vad skogen själv hinner reproducera. Dessutom är märkningen en garant för att djur- och växtliv skyddas, liksom att de som arbetar i skogen har relevant utbildning, lämplig säkerhetsutrustning och en tillräcklig lön.