Nyheter

Byggmaterialhandlarna: Högt tryck på bygg- och bostadsmarknaden

– Det är fortsatt högt tryck på bygg- och bostadsmarknaden. Enligt nya siffror från SCB påbörjades nybyggnation av cirka 16 000 nya lägenheter under det första kvartalet 2021. Det är 24 procent fler i jämförelse med första kvartalet 2020. Detta är positivt då det i Sverige finns ett stort bostadsunderskott och vi behöver bygga 600 000 nya bostäder fram till 2029, för att täcka det behov som finns, säger Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna. 

– Vi ser också att intresset för att köpa ROT tjänster är fortsatt stort i Sverige. De första 4 månaderna 2021 har det sålts ROT tjänster för 3,6 miljarder kronor vilket är en ökning med 12 % jämfört med samma period förra året, enligt statistik från Skatteverket.

– Byggmaterialhandeln har också i spåren av pandemin sett en stabil försäljningsutveckling, med 7% första kvartalet 2021 jämfört med 2020. Utvecklingen för trävaror är 22% av vilket en stor del beror på prisökningar. På sikt kan det höga trycket leda till leveransproblem på inte bara trävaror. Vi ser även idag redan brist på stål och plastprodukter.

– Hjulen snurrar fort och vi hoppas förstås att takten på byggandet håller i sig och att när pandemin klingar av att vi klarar av försörjningen av material till både proffs- och privatmarknaden, avslutar Monica Björk.

Ta del av SCB:s statistik här