Nyheter

Köp nybyggt – bestäm planlösningen själv

Text: Martina Nyhlin

Det är idén bakom konceptet Raw. Efter flera års hårt arbete byggs nu de första ”råa” husen i nytänkande stadsdelen Rosendal i Uppsala.

– Att köpa en Raw-lägenhet är inte som att köpa vilken bostad som helst, det är en process. Nu har vi en massa kunder som står inför jättespännande resa, säger Oliver Thornton, en av grundarna till konceptet.

Idén till konceptet Raw fick han och hans tidigare kollega Johan Berg när de läste en artikel om finska arkitekten Pia Ilonen som skapat Tilaprojektet, ett kvarter med väldigt minimalistiska lägenheter i Helsingfors. De besökte projektet, träffade Pia Ilonen och bestämde sig för att göra samma sak här i Sverige.

Tanken är att pressa priserna på nybyggnation genom att bara göra det allra enklaste. Lägenheterna får betonggolv och betongväggar och ett enkelt kök och prefabricerat badrum. Resten får lägenhetsägaren göra själv – eller inte – beroende på smak.

— Vi följer traditionella BBR-regler och bygger badrum och ett enkelt kök, men vårt mål är att minimera det vi sätter in i lägenheten och ge maximal frihet till de boende själva att bestämma hur de vill ha det. Man kan se på oss som en byggemenskap light, vi bygger upp stommen och gör den krångliga delen och sen kommer man in själv och bestämmer över sin egen del, antingen bygger man själv eller så anlitar man arkitekt och ett byggföretag, säger Oliver Thornton.

Men att hitta någon kommun som ville satsa på idén var först inte helt lätt.

– Det här är ett annorlunda sätt att bygga bostäder så då finns det vissa problem man måste lösa längs vägen och att söka bygglov, finansiering och även att köpa mark från kommunen fungerar lite annorlunda, säger Oliver Thornton.

Uppsala kommun var de första som nappade och Raw fick en markanvisning i Rosendal, ett spännande nybyggt kvarter i Uppsala där olika bygglösningar testas.

Det var 2018 och nu har man fler projekt på gång i Vallastaden i Linköping, Stockholm och Västerås. Sedan förra året äger Besqab 51 procent av företaget vilket stärkt verksamheten.

Huset som nu byggs i Rosendal har 50 lägenheter som är mellan 30-170 kvadrat stora och en stor andel av dem är redan sålda. Oliver Thornton beräknar att priset blir ungefär 10-15 procent lägre för lägenheterna – ett bra resultat för det första projektet, tycker han.

– Men vårt mål är att kunna pressa priset mer, säger han.

Det är BergThornton arkitekter som är gestaltande arkitekter till Raw Rosendal, men Max Zinnecker på White arkitekter anlitades som projekterande arkitekt. Han är väldigt förtjust i konceptet.

– Människor gillar att få påverka sitt boende själva. Det är därför även transformationer av tidigare industrilokaler är så efterfrågade, för de har en inbyggd frihet, säger han.

I många länder är den här typen av lägenheter inget ovanligt, trots att det är väldigt nytänkande i Sverige.

– Jag tror fler arkitekter kommer att ta efter det här projektet, säljsiffrorna talar ju för sig själva, säger han.

Utmaningen för White som projekterande arkitekter har varit alla detaljer. Det kan till exempel vara en sådan sak som trösklar.

– Vi bygger ett färdigt betonggolv som ska kunna byggas vidare av ägaren med ett parkettgolv i annan höjd. Det ställer krav på att trösklarna görs på ett sånt sätt att tilläggen fungerar. Den här typer av frågor var spännande att lösa, säger han.

Även om arkitekturen är minimalistisk är den samtidigt väldigt speciell.

– Det låter kanske enkelt med betongstomme och prefabbadrum, men huset har en väldigt unik arkitektur med upprepningsgrad i den lägre delen men sedan har man verkligen fått in variation i lägenheterna högre upp. Även utifrån ser man att det är något speciellt med stora fönster, gemensam gård och loftgångar som kan fungera för balkonger för de som inte har balkonger. Det här är ett väldigt lyckat projekt som verkligen är icke-standard och människor vill gärna ha icke standard, säger han.

Totalentreprenören Reomti bygg har aldrig byggt något liknande Raw tidigare. De är i grunden ett ROT-företag som börjat med nyproduktion på senare år vilket har gått väldigt bra.

— Raw property är är en beställare som har hjärta för sitt projekt, då är det goda förutsättningar att det blir ett lyckat resultat, säger Thomas Johansson arbetschef på Reomti.

Byggtiden i detta projekt blir lite kortare för entreprenören, eftersom de inte behöver bygga tidskrävande ytskikt och invänta uttorkning på samma sätt som i normala projekt.

– Men samtidigt krävs mer omsorg om betongen när den ska vara så här synlig. Ska betongen ändå täckas med ett golv behöver den inte vara ”perfekt” i ytan, säger Thomas Johansson.

Dessutom har det krävts mycket projektering för att få till projektet.

– Kraven som finns, på till exempel tillgänglighet, försvinner ju inte för att det är ”raw”, säger han.

Raw Rosendals sjunde våning byggs just nu och projektdeltagarna ser fram emot att de första personerna flyttar in i november i år.

– I november får de nycklar och kan börja med sitt eget byggarbete. Men de jobbar som bäst på lösningarna redan nu, säger Oliver Thornton.

Fakta:

Tisplan: December 2020 – November 2021

Byggherre: Brf Raw Rosendal

Byggherreombud: Jeff Fastighetsutveckling AB

Beställare: RAW Property AB

Totalentreprenör: REOMTI Bygg AB

Arkitekt:BergThornton Arkitekter AB/ White arkitekter AB

Badrumsmoduler: Part Construction AB

Kostnad: 30-60 Mkr