Nyheter

Sto bjuder in till innovationer för minskat byggsvinn

En tredjedel av allt avfall i Sverige kommer från byggarbetsplatser. För att få till förutsättningar att minska bygg- och rivningsavfallet bjuder materialleverantören Sto Scandinavia in konsulter och företag som jobbar med bygg-, teknik- och miljöfrågor till ett Hackaton under två förmiddagar den 2-3 juni i samband med EU Green Week. 

För oss är det viktigt att se hur vi med gemensamma krafter kan arbeta för ett mer omsorgsfullt byggande och en hållbar värld. Syftet med detta hackaton är att uppmuntra till kreativ kunskapsdelning, att gemensamt hitta lösningar för mer hållbarhet på byggarbetsplatsen. Det är en del i vårt långsiktiga arbete för ett mer omsorgsfullt byggande. Vi hoppas på såväl inspiration till större framtida åtgärder som konkreta tips som genast kan omsättas i praktiken, säger Otto Norling, Head of Digital Strategies, Sto Scandinavia.

Att minska mängden bygg- och rivningsavfall är ett prioriterat område i den nationella avfallsplanen, men Sto Scandinavia menar att det behövs innovationer för att man ska lyckas uppnå noll spill på byggarbetsplatsen. Därför bjuder de tillsammans med företaget Sthlm Strat Lab, som jobbar med datadrivet organisationsbyggande in till ett digitalt kreativt Hackaton. 

— Vi vill försöka få fram innovativa lösningar, som inte bara når Sverige utan kommer att bli användbara i flera länder. Att träffa människor som man vanligtvis inte jobbar med och inom andra men relevanta områden tror vi kan vara viktigt för att få till de innovativa lösningarna för mindre avfall och mer hållbarhet. Under två förmiddagar tror vi att deltagare under viss tidspress kommer kunna ‘hacka’ fram intressanta lösningar genom innovativt problemlösande, säger Viktor Lingslunde, Data Scientist och projektledare på Sthlm Strat Lab.

EU Green Week har arrangerats årligen sedan 2001 och pågår i år den 31 maj – 4 juni. Årets tema är utefter nollvisionen om utsläpp av förorenande ämnen, för friskare och sundare människor. Ett hackaton är ett evenemang där personer (oftast programmerare) träffas för att inspireras av varandras färdigheter. Ordet “hackaton” kommer från hacker och maraton, där hack betyder inspirerande och lekfull programmering.