Nyheter

Ny förskola byggs i brukssamhället Österbybruk

De norduppländska samhällena Dannemora och Österbybruk gränsar till varandra och är kända för Dannemoras gruvor och Österbybruks järnhantering, med anor tillbaka åtminstone till 1400-talet.

Rik förekomst av mineraler var avgörande för att samhällena blev något av industrialismens smältdegel under 1600- och 1700-talen. När nu den nya förskolan i Österbybruk skulle döpas blev namnet Miniralen, ett namn som både är fyndigt och ansluter till traktens industritradition.

Förskolan Miniralen uppförs nu i östra delarna av Österbybruk, på en tomt som saknade bebyggelse och vilken under senare tid hade använts som något slags upplagsplats. Marken undersöktes och viss sanering utfördes innan grundläggningen kunde ta vid.

Prefabelement

Den nya förskolan kommer att ha sex avdelningar, samt en mindre extraavdelning på övervåningen. Merparten av byggnaden får ett plan, medan ungefär en tredjedel reser sig i två plan. Förutom avdelningar ska bottenvåningen innehålla bland annat ett mottagningskök och en matsal. Övre våningen får bland annat kontor och personalrum. Ett teknikrum kommer att inrymma ventilationsaggregat och större delen av husets teknik.

Huskonstruktionen utgörs av platta på mark med bärande ytterväggselement i trä. Fasadklädnad med träpanel sitter monterat på elementen vid leverans. Nocken på tvåvåningsdelen kommer att bäras av en stålbalk som vilar på stålpelare. I övrigt ska träelementen bära byggnaden.

Taket konstrueras av lättelement i trä som levereras färdiga med takpapp. Stomkompletteringen inne i huset blir förhållandevis enkel med gipsskivor som målas vita. Respektive avdelning får sedan var sin kulör som dekorerar detaljer och bidrar till orienteringen i huset.

Även lös möblering

Totalentreprenören Håkan Zillén Bygg AB har tidigare uppfört en rad förskolor.

– Det lite ovanliga denna gång är att vi även levererar den lösa möbleringen, berättar Linus Leino, som är projektledare hos Håkan Zillén Bygg.

För uppvärmning och även för visst kylbehov kommer en bergvärmeanläggning att installeras. Det blir golvvärme i hela huset. I ventilationen ska värmeåtervinning tillämpas genom FTX – närmare bestämt CAV Constant Air Volume – ett behovsstyrt ventilationssystem med värmeåtervinning.

Förskolebyggnaden kommer inte att miljöcertifieras, men kravbilden är enligt Miljöbyggnad 3.0, med nivå silver för flertalet indikatorer och brons för några av indikatorerna.

– Ett intressant och stimulerande upplägg på projektet var att beställaren Östhammars kommun i sitt förfrågningsunderlag hade lämnat ganska fritt för vilka lösningar som skulle användas. Vi kunde välja fritt när det gällde bland annat konstruktion av ytterväggar och tak, och kunde därmed ta fram en kostnadseffektiv lösning med bra prestanda, avslutar Linus Leino, projektledare hos Håkan Zillén Bygg.

FAKTA

Tidplan: april 2021–juni 2022

Byggherre: Östhammars Kommun

Totalentreprenör: Håkan Zillén Bygg AB

Arkitekt: Tyréns

Kostnad: cirka 45 miljoner kronor