Nyheter

illbruck lanserar ett nytt unikt fogband för 100% täta fönsterinstallationer

illbruck, varumärket bakom det berömda montagelimmet PL400, lanserar ett nytt svällande fogband för tätning runt fönster. Kärnan i produkten är en helt ny, unik geometri – en så kallad vågstrukturerad plastfolie som säkerställer en hittills ouppnådd täthetsnivå.

illbruck revolutionerade tätningsmarknaden 2007 i och med uppfinningen av det multifunktionella fogbandet. Sedan dess har företaget regelbundet skapat nya trender genom de innovativa och multifunktionella fogbanden. Nu adderar man ytterligare en produkt till kategorin med sitt hittills lufttätaste multifunktionsband, TP654 illmod Trio 1050.

– TP654 är en extremt tidsbesparande och lufttät lösning för fönstertätning – 100% tätare än kraven enligt DIN 18542. Den har en unik, patentsökt geometri, en så kallad fuktvariabel vågstruktur, i produktens kärna. Tillsammans med vårt redan beprövade impregnerade skum inuti och en ny typ av skum på utsidan skapas ett kontinuerligt lufttätt skikt som framtidens byggnader kräver, berättar Olof Strandholm, produktchef för illbruck Sverige.

Högre täthetskrav på nyproducerade hus

Inom EU bedöms cirka 40 % av energiförbrukningen och 36 % av CO2-utsläppen komma från drift av byggnader. Dessutom orsakar läckage i klimatskalen omkring åtta procent av de totala skadekostnaderna, enligt en IFB-undersökning. Det är en trend som väntas fortsätta öka.

– En fönsterfog med TP654 blir en effektiv komponent för ett tätt klimatskal. Förutom lufttätheten så når produkten en väldigt hög prestanda gällande ljudisolering och slagregnstäthet, upp till 1050 Pascal för slagregn och upp till 60 db för ljud, säger Olof Strandholm.

Tidsbesparing en allt viktigare faktor

Den ökande produktionstakten ställer högre krav på dagens produkter. Förenkling har därför varit en av faktorerna när TP654 illmod Trio 1050 utvecklats. Med TP654 illmod Trio 1050 kan fönsterinstallatörer uppnå en trestegstätning i ett enda moment. Och till skillnad från andra fogband kan detta installeras åt bägge håll, innehåller mer längd per rulle, och täcker fogar mellan 6-30 mm med endast två produktdimensioner.