Nyheter

ByggConstruct återanvänder betongstomme

Stiftelsen Ultuna Studentbostäder äger fyra bostadshus i Ultunaområdet. Husen som är i två våningar ligger i suterräng och har betongstomme på nedre planet och lättkonstruktion på det övre. Nu rivs allt utom betongstommen, och två våningar i trä byggs på. Ett av husen byggdes om på ett liknande sätt för 15 år sedan och nu är det dags för de övriga.

Totalentreprenör för bygget är ByggConstruct Uppsala AB och projektet genomförs med ett partneringupplägg. I de inledande skedena utfördes dels en undersökning av betongstommarna, dels en inventering av asbest. Asbesten, i form av eternitkomponenter, sanerades sedan av Recover AB.

Överbyggnad i trä

ByggConstruct river allt utom betongstommen. På denna görs viss bilning och håltagning. Det befintliga bjälklaget gjuts på med EPS-betong som sedan spacklas. Bottenplanet förses med stomkompletteringar och helt nya installationer. På bottenplanet inreds studentlägenheter – ettor och tvåor – samt tvättstuga och teknikutrymmen. Bostäder blir det också på plan 2 och 3.

– Dessa två våningar uppförs med prefab i trä, bärande ytterväggar, bärande innerväggar och takstolar, berättar Martin Huss, arbetschef på ByggConstruct. Även bjälklag och fackverksbalkar blir utförda i trä. Leverantör är Derome.

Att betongstommen i bottenplan hade tillräcklig bärighet bäddade för den kostnadsbesparande lösningen med två överplan i lättkonstruktion. Därmed behövdes ingen ny grundläggning på den ganska besvärliga tomten på Uppsalaåsen som är en vattentäkt. Tack vare denna lösning får betongstommen en rejält ökad livslängd.

Totala bruttoytan som byggproduktionen omfattar blir cirka 3300 kvadratmeter och husen kommer att innehålla ett 80-tal lägenheter.

Luftvärme

Fjärrvärme ska användas för uppvärmning, med detta gäller enbart de gemensamma utrymmena där traditionella radiatorer installeras. Lägenheterna värms med luftvärme, dvs. värmen tillförs via ventilationsluften. Varje lägenhet får ett aggregat för värme/ventilation. Avsikten med lösningen är att minska energiförbrukningen.

ByggConstruct genomför byggproduktionen i etapper där man tar ett hus i taget. Väderskydd – i form av ett stort ”tält” – används för att skydda träkonstruktionen och erbjuda en bra arbetsmiljö.

– Det är flera utmaningar med projektet, fortsätter Martin Huss. Vi visste inte i förväg exakt hur betongstommen såg ut. Slutlig detaljprojektering får därför lösas efterhand.

För att klara bärigheten behöver den befintliga betongstommen lite förstärkning i form av stålpelare.

– Under det dagliga arbetet på plats utgör den trånga och lutande tomten i suterräng också en utmaning. Vi löser detta både med lager för material på annan plats samt Just In Time-leveranser, avslutar Martin Huss, arbetschef på ByggConstruct.

ROT-projekt och renoveringar är ett mycket starkt affärsområde hos ByggConstruct och detta drar företaget stora fördelar av vid genomförande av produktionen för Stiftelsen Ultuna Studentbostäder.

FAKTA

Tidplan: november 2020–maj 2022

Byggherre: Stiftelsen Ultuna Studentbostäder

Totalentreprenör: ByggConstruct Uppsala AB

Arkitekt: A-Sidan Arkitektkontor AB

Kostnad: ca 70 miljoner kronor