Nyheter

En modern, hållbar och framtidssäkrad fabriksanläggning

Komatsu Forest – en av världens ledande tillverkare av skogsmaskiner genom för i Umeå just nu en av landets största industrisatsningar. Peab bygger en framtidssäkrad fabrik med tillhörande kontorsbyggnad i träbyggnadsteknik. Allt bygger på principen om en klimatneutral produktion.

Den omfattande satsning som Komatsu Forest gör i Umeå har hållbarhet som främsta signum. Företaget säljer sina produkter över hela världen. Den nya moderna fabriken med tillhörande kontorsbyggnad i träbyggnadsteknik i sex plan uppförs just nu i Klockarbäcken, ett expansivt industriområde utanför Umeå.

– Den färdiga fabriken är tänkt att invigas till sommaren 2021. Och den nya fabriken kommer att bli något av ett unikt landmärke med sina närmare 40 000 kvm fördelat produktionsyta i två plan samt en tillhörande kontorsbyggnad i sex plan, säger Kurt Jämtemo, projektchef hos Peab.

Hållbarhet i fokus

Kontorsbyggnaden kommer att stå färdig längre fram och den uppförs med trästomme i massivträ och med synligt trä i bärande pelare och snedsträvor. Martinsons är leverantör av trästomme och PEAB är totalentreprenör. TK Botnia (Träkonstruktion Botnia) har ansvarat för konstruktionsutformning.

Komatsu Forest har i dagsläget både huvudkontor och tillverkning i Umeå, där ungefär 530 av företagets anställda har sin arbetsplats. Och fler lär det bli när nya fabriken finns på plats, i industriområdet Klockarbäcken i Umeås utkant. Peab har också utfört en noggrann förstudie för att kunna göra etableringen och flytten av befintlig verksamhet så smidigt som möjlighet och med bibehållen hög produktionstakt.

– Det har varit en utmaning att uppföra fabriken på jungfrulig mark, säger Kurt Jämtemo. Vi påbörjade de relativt omfattande markarbetena i juni 2019.

Koldioxidneutral produktion

Kontorsbyggnaden vid Komatsus nya anläggning i Umeå kommer att ha ett våningsplan – det tredje – som är en samlingsyta med restaurang, konferensmöjligheter och allehanda mötesplatser internt och externt. Det är också tredje våningen som är utrustad med en ”ramp” in i fabriken, där exempelvis studiebesök kan genomföras utan störningar i produktionen.

– Givetvis vill vi minska störningar i produktionen men också – förstås – minimera riskerna för olycksfall i en produktionsmiljö med högt tempo.

Komatsus nya fabriksmiljö kommer att vara koldioxidneutral i sin produktion, vilket uppnås genom högeffektiv energiförsörjning med solpaneler, modern byggteknik och geoenergi.

Placeringen vid Klockarbäcken i Umeå är vald med omsorg, då närheten till järnvägen innebär att en ökad andel av företagets transporter kan ske via järnväg. Vad gäller Internet of Things tar Komatsu Forest i Umeåfabriken ett steg mot fjärde generationens industri, där företagets tillverkningsprocess kommer att vara uppkopplad i sin helhet.

– Det känns väldigt bra att vi i Peab fått förtroendet att uppföra framtidens industrilokaler åt Komatsu Forest. Vi har så långt möjligt tagit till oss beställarens krav och önskemål på utformning och funktion av de moderna fabriks- och kontorslokalerna. Och det känns förstås extra bra att projektet har en hög klimat- och hållbarhetsprofil, avslutar Kurt Jämtemo.

Fakta:

Renovering av Kronprinsen, Malmö

Byggperiod: maj 2019 – november 2021

Byggherre: Komatsu Forest AB

Planansvarig: Umeå Kommun

Totalentreprenör: PEAB Industribyggnad i Norr AB

Arkitekt: TM Konsult AB (AFRY)