Nyheter

Egen lift från Scantruck bäst både för ekonomin och miljön

När GBJ BYGG AB påbörjade bygget av en ny skola i Lammhult på uppdrag av Växjö kommun, så gjorde de som de alltid gör, det vill säga de räknade på uppdraget. Inte bara på material, antal personer på plats och tidsåtgång, utan även på vad de skulle behöva för utrustning i maskinväg och vad de eventuellt behövde köpa in.

Som ett resultat av detta så stod det en glänsande ny Manitou 180ATJ från Scantruck på arbetsplatsen när vi besökte dem en dag i slutet av april med typiskt ”Aprilväder”.

– Vi jämför alltid om det passar bäst att hyra in eller om det är lönsammare att faktiskt köpa in och äga vår utrustning. I just det här fallet, och faktiskt i en majoritet av fallen så brukar det landa att vi vill äga vår egen utrustning, förklarar Björn Rundelius som arbetar som platschef på GBJ BYGG AB.

Det är en smidig maskin med bra svängradie

Skolan som GBJ BYGG AB bygger ska rymma elever mellan förskoleklass upp till årskurs nio och stå klar hösten 2022. Det är full fart på arbetsplatsen när vi besöker dem en kylig dag i slutet på april. Betongbilar, grävmaskiner och teleskoplastare samsas med den röda bomliften som GBJ BYGG AB köpt via Olofsson i Syd AB som är återförsäljare för Scantruck AB i sydöstra Sverige. Just för dagen körs bomliften av Linus Karlsson som arbetat som snickare på GBJ Bygg AB i fyra år. Han har kört olika typer av liftar tidigare, men aldrig en Manitou 180ATJ.

– Den är enkel att köra och det gick väldigt lätt att lära sig allting också. Det är en smidig maskin med bra svängradie och lyftkapaciteten på nästan 18 meter räcker gott och väl till det vi använder den till här vilket främst är montage av olika slag. Jag upplever att maskinen är väldigt stabil och tar sig fram bra också tack vare fyrhjulsdriften. Fördelen för mig som snickare i att vi äger så mycket maskiner själva på GBJ BYGG AB är att slippa ringa runt och jaga utrustning, berättar Linus Karlsson.

Ett bra val både för miljön och ekonomiskt

Björn Rundelius som arbetar som platschef berättar att alla platschefer på GBJ BYGG AB har ett eget budgetansvar på de olika projekten de genomför. Eftersom de alltid jämför om det är gynnsammast att äga själva eller hyra in utrustning, så har de köpt på sig mer och mer utrustning vilket gjort att de idag har en modern egen maskinpark.

– Här i Lammhult så är det ett par mil till närmaste depå för uthyrning, vilket innebär att det finns en fraktkostnad förutom en hyreskostnad om vi skulle hyrt in den här liften. En Manitou 180ATJ är en lift som vi använder kontinuerligt, så risken att den bara ska bli stående hos oss är obefintlig. När vi inte längre använder den här så kör vi den till någon av våra andra projekt. Skulle det bli ett stillestånd här så gör det inte heller något om den står still ett par dagar, men om det varit en hyresmaskin så hade vi kanske övervägt att returnera den för att slippa hyreskostnaden, men då istället fått fraktkostnaden. Jag ser det som att vi sparar både pengar och samtidigt sparar miljön genom att minimera antalet frakter fram och tillbaka, avslutar Björn Rundelius.