Nyheter

Nyproducerat på Malmudden i Luleå

Piteås största privata fastighetsägare, Rawi, etablerar sig på Malmudden i Luleå med nyproducerade hyreslägenheter.

Först med två huskroppar i ett på samma gång centralt och naturnära läge. Där ljus, sol, vind, Skurholmsfjärden och en gång sluttande malmhögar inspirerat arkitekturen.

– Taken har en lutning som koppling till de gamla malmhögarna, tillägger arkitekt Britt Almqvist, Ahlqvist & Almqvist Arkitekter AB.

Malmstranden i Luleå ligger längst ut på Malmudden med utsikt över Skurholmsfjärden.

Ett ändå centrumnära läge där den familjeägda fastighetsägaren Rawi är byggherre och där Ahlqvist & Almqvist Arkitekter står för en av platsen inspirerad arkitektur i ett framväxande kvarter.

Att det utstickande norrläget på Malmudden vid Skurholmsfjärdens vattenspegel själv är ett blickfång och samtidigt en utsiktspunkt har varit avgörande för ansvarige arkitekten Britt Almqvist.

– Både det här att ses från olika håll, men också utsikten, har skapat den här siluetten från de gamla malmhögarna. Flest lägenheter har också utsikt mot sjön.

Men platsens historiska rötter har också en slags motsatseffekt på husens utformning. På malmdeponeringen och järnverkets tid blev ju det mesta i grannskapet sotigt och svart.

– Men nu är malmhögarna borta. Så husen kan vara ljusa och vita. Det blir väldigt vackert mot det blå vattnet!

De ljusa fasaderna skapar i sin tur ljusa innergårdar och de sluttande gröna sedumtaken blir även på långt håll ett blickfång

I indragna delar av husen placeras skyddade, inglasade balkonger med inslag av naturfärgat trä.

– Då får du den här varma känslan. Där det vita står mot det varma, gula. Fönsterbågarna är guldfärgade, så dem får också den här gula, varma färgen.

Tjock grundplatta

De nya hyreshusen på Malmstranden i Luleå kommer till två tredjedelar att inrymma lägenheter på två rum och kök, resterande del blir trerummare plus ett antal etagelägenheter

Den första byggetappen med siktet inställt på 90 lägenheter fördelade på två huskroppar startade våren 2020. Hus med 10 våningar och hiss ned till ett våningsplan med bil- och cykelgarage under havsnivå.

– Vi har fått gjuta nästan en meter tjock grundplatta till garaget för att inte grundvattnet rent teoretiskt ska kunna lyfta huset, berättar arbetschef Martin Bergström på totalentreprenören Hellströms Bygg.

Byggherren och fastighetsägaren Rawi förvaltar idag hus med cirka 1200 lägenheter och 200 kontors- och affärslokaler i Piteå, plus ett par hundra lägenheter och lokaler i centrala Kalix. Till detta bestånd läggs nu den pågående nyproduktionen av hyresbostäder i Luleå.

FAKTA:

Tidplan: maj 2020–juni 2022

Byggherre: Fastighets AB Rawi

Totalentreprenör: P Å Hellströms Bygg AB

Arkitekt: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter

Kostnad: 500 mkr

Illustration: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter AB