Nyheter

Poseidon bygger fler våningar på befintliga byggnader

Göteborg behöver, som många städer, fler bostäder. En del i detta handlar om att bygga på befintliga byggnader med fler våningar. I området Lunden i Göteborg är ett sådant projekt i full gång.

Det är två byggnader från början av 60-talet med 81 lägenheter som nu får ytterligare 58 lägenheter fördelade på två nya våningar.

– Vi har gått in i ett antal byggnader i Göteborg för att kunna bygga på ytterligare våningar, berättar Klas Asp, projektchef på Poseidon Göteborg AB. Det är ett bra sätt att förtäta utan att påverka den omkringliggande miljön allt för mycket.

Samtidigt uppdateras de äldre lägenheterna som kommer att få nya badrum och ny ventilation som ska nå upp till dagens krav. Detta är ministandarden. Det finns två val man kan göra. Väljer man maxialternativet får man också ett uppgraderat kök samt nya ytskikt i rummen som parkettgolv samt inglasad balkong.

Lunden ligger i en trevlig och lugn del av Göteborg på en höjd. De befintliga lägenheterna har en vidunderlig utsikt över Göteborg och de nya får självklart en ännu bättre utsikt. Närheten till centrala Göteborg är optimal genom bra kommunikationer.

Mycket odokumenterat

– Börjar man rota i gamla hus dyker det upp både det ena och det andra. Vi har hittat byggmaterial som inte har dokumenterats och som inte accepteras i dag. Vi har också upptäckt att byggnaderna inte var byggda enligt ritningarna. Det var färre armeringar i konstruktionen än väntat, vilket har inneburit rejäla arrangemang med förankringar, av påbyggnaden ner i stommen. Betong klarar tryck bra men inte dragkraften. För oss har det blivit en extra kostnad och produktionsmässigt tagit längre tid. En viktig lärdom av detta är att göra en gedigen och djup analys av den ursprungliga konstruktionen, säger Klas Asp.

I de gamla delarna har det varit övervägande stora lägenheter, nu kompletteras dessa med mindre enklare utrustade lägenheter. Hörnlägenheterna blir dock större. Standarden blir hög med kombimaskin i badrummen, diskmaskin i köken och inglasade balkonger. Ett flertal får fönster i två väderstreck som gör lägenheterna ljusa som förstärks av att inredningen går i ljusa färger.

Kompromisser är ett måste

– Går man in i äldre byggnader får man ibland kompromissa. Det fick vi göra när vi skulle installera hissarna som tidigare inte fanns. Det gick inte att få hiss till varje våning i de befintliga delarna, så vissa får gå en halvtrappa antingen upp eller ner för att nå hissen.

Projektet är uppdelat i fem etapper där varje etapp i sin tur är uppdelad i två. Hyresgästerna evakueras successivt. Byggnationen i varje etapp pågår under ett antal månader. När man kan flytta tillbaka pågår andra byggetapper runt omkring, vilket självklart kan vara påfrestande. Själva byggproduktionen håller på i tre år

Attraktivt boende

Exteriören består ursprungligen av tegelfasader och prefabricerade betongelement med gavlar i betong. Påbyggnaden får en beklädnad av ljust skivmaterial. Balkongerna på de äldre husen har åtgärdats. Den yttre delen av betongplattan har genom åren anfrätts därför har balkongerna kapats 30 cm och därefter byggts ut med 60 cm. Detta gör att man lättare kan möblera balkongerna och även kunna välja tillvalet med inglasning.

I nya lägenheter är det krav på balkonger i möjligaste mån. För att klara de belastningar som uppstår vid påbyggnader har Balco i detta projekt levererat balkonger som är både stumma och lätta samt väl beprövade. Efter att kollegor har dimensionerat hela konstruktionen i det befintliga huset fick man en bra förståelse för utmaningen att skapa lösningar som fungerar både i de befintliga våningsplanen samt också i de påbyggda planen och Balco kunde leverera rätt balkonger för projektet.

– Vi närmar oss upploppet på projektet, säger Klas Asp. Före jul 2020 stod det första huset klart och det andra beräknar vi ska stå helt klart inför julen 2021. Därefter kan det återstå vissa markarbeten.

Fakta:

Byggherre: Poseidon Göteborg AB

Totalentreprenör: Skanska Sverige AB, i partneringsmaverkan

Arkitekt: PE Teknik & Arkitektur AB

Konstruktör: ÅF consult

Bild: Kvarnström Arkitektkontor AB