Nyheter

Byggstart för stadsdelen Innovatums grönaste etapp

Stadsdelen Innovatum växer och nu har startskottet gått för områdets hittills grönaste etapp. I maj startar Peab Bostad byggnationen av 39 nya bostadsrätter och en 500 m2 stor och fyra våningar hög inglasad trädgård, där boende får tillgång till en grön utemiljö året runt.

Parallellt bygger Peab 41 hyresrätter på tomten intill.

Under en Corona-anpassad ceremoni togs i torsdags det första spadtaget för sammanlagt 80 nya bostäder i Innovatum-området i Trollhättan. 39 bostadsrätter för bostadsrättsföreningen Traversen samt 41 hyreslägenheter som kommer att ägas och förvaltas av Fortinova Fastigheter.

– Brf Traversen är Innovatums grönaste bostadsetapp hittills och den stora trädgården har ingen motsvarighet i Trollhättan. Självklart hade vi önskat att boende och andra från området kunnat närvara när vi tog första spadtaget. Men i dessa tider är det inte möjligt och vi har istället valt att dela med oss av det första spadtaget och planteringen av bostadsrättsföreningens första träd via en film, säger Sandra Hagstedt, projektledare på Peab Bostad.

Brf Traversen kommer bestå av 39 bostadsrätter, från två till fem rum och kök med tyngdpunkt på de mindre. Lägenheterna är fördelade på två huskroppar som länkas samman av en grön oas – en 500 m2 och fyra våningar hög inglasad trädgård designad av landskapsarkitekten John Tizzard. Här får boende tillgång till en skön utemiljö året om, och förutom väldoftande och vackra växter kommer där även att finnas en loungedel och andra sociala ytor. Merparten av lägenheterna kommer att ha två balkonger, varav en vetter mot trädgården och den andra ut mot grannskapet

Det är inte bara trädgården som är grön. Miljötänket genomsyrar hela byggnaden. Från dagvatten som återbrukas för bevattning, till solceller på taket och genomgående miljömärkta produktval i lägenheterna. Någon som redan fallit för de ljusa, moderna och välplanerade bostäderna och den expansiva stadsdelen är tjugofemåriga Edward Al Hasbani.

– Jag är uppväxt i Trollhättan och har alltid velat bo vid slussarna. Det är ett jättefint område och jag ser verkligen fram emot att få flytta in. Jag har tittat på andra bostäder men inte hittat ”rätt” lägenhet förrän nu. Lägenheten är jättefin och den unika trädgården lockar mig verkligen. Här ser jag och min blivande sambo Valentina fram emot att kunna umgås med vänner och familj, säger Edward Al Hasbani.

Liksom alla grannar kommer Edward och Valentina ha tillgång till husets snickarverkstad, gym och övernattningslägenhet. För den som har gröna fingrar och vill sätta händerna i jorden kommer det dessutom att finnas odlingslådor och ett 70 m2 stort växthus på utegården som delas med boende i Brf Turbinen.

På fastigheten intill Brf Traversen startar Peab samtidigt byggnationen av 41 hyresrätter i ett fyravåningshus, som efter färdigställande kommer övertas av Fortinova Fastigheter.

De båda fastigheterna ska byggas parallellt och inflyttning planeras till våren 2023. Uthyrningen av hyresrätterna sker via Fortinova och startar runt årsskiftet 2022/2023, medan bostadsrätterna i Brf Traversen finns ute till försäljning redan nu via Peab Bostad.