Nyheter

Sjönära boende – succé i Luleå

Närmare havet än de 321 bostadsrättslägenheter som nu är färdigställda i Luleås Kuststad kan man knappast komma. Lägenheterna är ljusa invändigt med öppen planlösning och nästan alla har två balkonger, varav en är inglasad.

Småbåtshamnen som tidigare låg där Kuststaden nu ligger, har flyttats ut och mellan husen och småbåtshamnen finns nu en strandpromenad och en nyöppnad restaurang med utsikt mot vattnet.

De tre sex våningar höga flerfamiljshusen med källarplan och garage, har kanaler mellan sig som inbjuder till en spännande utemiljö. De vitputsade husen med rundade hörn som ger ett mjukt intryck, består av platsgjuten stomme, förutom trappor och balkongplattor som är prefab. Även plattan ovan garaget är prefab.

– Vi har platsgjutit med 13 000 kubik betong i respektive etapp. Vi har byggt enligt miljönormen men kommer inte att certifiera husen. Om föreningarna vill montera solceller på taket, som består av papp och är något lutande, så håller taket för det, säger Peo Patomella, vd för Innerstadsfjärden som varit byggherre i projektet, och arbetschef för Nåiden Bygg som fungerat som totalentreprenör. Husen är ritade av M A F Arkitektkontor.

Processen har varit lång från Ax till Limpa. Idén om att bygga ett Kustnära bostadsområde kom 2010 och det var först 2013 som projektet blev allvar. Spaden sattes i marken i oktober 2016 och byggnationen pågick ända till januari 2021. I februari 2021 kunde inflyttningen av sista etappen verkställas.

– Trots pandemin har projektet gått enligt plan och budgeten har vi lyckats hålla. Vi flyttade ut småbåtshamnen och har byggt en bro så att man lätt kan ta sig dit, säger Peo Patomella.

Det centrala läget och närheten till vattnet i Södra hamn i Luleå delades in i tre etapper och husen är klassiska och tidlösa i sin utformning. Stilrent nordiskt i sin arkitektur och formgivning. Lägenheterna varierar mellan tvåor och fyra rum och kök, där treorna dominerar. Det finns ett fåtal ettor också.

Inredningen består av vitmålade väggar och tak, ekparkett på alla golv. Kakel och klinker i badrummen, där det även finns tvättmaskin och torktumlare.

Området är som en egen stadsdel. Trädäcken och de stensatta gångar mellan husen binder ihop de grönskande ytorna och de små broarna leder över kanalerna på ett smidigt sätt. Här finns också möjlighet för de boende att gemensamt grilla på uteplatsen och barnen kan leka på den anlagda lekplatsen.