Nyheter

IsoTimber levererar fabriksmonterad ytterpanel och fönster

Effektiviteten på byggplats är avgörande för byggentreprenörernas lönsamhet. Nu lanserar IsoTimber möjligheten att leverera sina ytterväggar med fasadpanel och fönster monterade i fabrik.

Det reducerar behovet av antalet arbetstimmar och vädersäkring på byggplats, vilket också ett första kundprojekt bekräftar. Den här prefabriceringsgraden på IsoTimbers leveranser har efterfrågats av större entreprenörer och öppnar för fler större projekt till bolaget.

IsoTimber har tagit fram en process i produktionen för att kunna leverera sina planelement med fasadpanel och fönster monterade i fabriken, det vill säga i en torr miljö med plant golv, stationära verktyg och travers för ett effektivare arbete.

Det här är inte nytt för marknaden i sig, men är mycket värdefullt för projekten. Det sparar många timmars utomhusarbete för byggfirman på byggplats. Särskilt slipper de lägga tid på det omständiga arbetet att vädersäkra stommen i samma omfattning, eftersom att väggarna är vädertäta redan vid ankomst. Risken för fuktbelastning under byggtiden minskar med andra ord.

– I projekt där det är lämpligt med fabriksmonterad fasadpanel, kan vi efter dialog med projektets arkitekt framställa tillverkningsritningar för ytterpanelen, säger Marja Sidén, konstruktör hos IsoTimber. Johan Holm, Produktionschef, spinner vidare på tråden .Ja personalen i fabriken bekräftar att monteringen av panel och fönster fungerade väldigt bra enligt ritningarna. Vi har bekräftat att processen i sin helhet fungerar genom det här skarpa kundprojektet.

Det projekt han syftar på är en 300 kvadratmeter stor servicebyggnad som ska bli en ny reception och butik vid campingen First Camp i Edsvik, Grebbestad.

Förutom väggelement med fasadpanel och fönster monterade, så levererades även takstommen till byggnaden från IsoTimber. Johan Strömberg hos Strömwik Bygg & Konsult, ansvarade för monteringen av stommen förra veckan och han bekräftar att de var mycket nöjda med leveransen.

– Monteringen flöt på helt enligt planerna och millimeterprecisionen var över förväntan måste jag säga. Han nämner också att bara en sådan liten detalj som att fönstren är drevade (tätade med linull) sparar dem tid. Men främst ligger tidsvinsten vid att byggjobbarna slipper det tidsödande arbetet med panelen och de tunga lyften och hanteringen av fönstren. Vi har också sluppit logistiken kring att beställa, ta emot och förvara fönster och panel på ett vädersäkrat sätt, påminner han om, och avslutar med att: När panel och fönster levereras färdigmonterade minskar risken för materialskador.

Strömwik rapporterar från bygget via sin kanal på facebook:

(https://www.facebook.com/stromwik.se)