Nyheter

Hur ska byggbranschen möta digitaliseringen? – 4 trender byggbolag behöver möta 2021

Vid konferensen IFS Cloud förra veckan diskuterade en panel hur byggbranschen ska möta digitaliseringen. Fyra trender lyftes fram som byggbolag kan dra nytta av.

Kenny Ingram på mjukvarubolaget IFS inledde med att konstatera att byggbranschen traditionellt är obenägen att ta risk, vilket är ett skäl till att det tagit längre tid för digitaliseringen att få genomslag. En annan anledning är att marknaden är fragmenterad med många specialister som behöver samverka.

– Vi har också en tendens att behandla varje projekt som att det var unikt. Byggbranschen kan bli betydligt mer effektiv genom att förändra hur vi arbetar, sa Kenny Ingram som är VP Construction and Infrastructure på IFS.

Han räknade upp fyra trender som byggbolag behöver möta för att dra nytta av digitaliseringen. Den första är att standardisera styrningen. Här handlar det om att ha en projektprocess som kan återanvändas, och att standardisera den data som används.

– Det ger en bättre projektstyrning och gör att alla får samma bild av verkligheten. Då blir det också att fatta affärsbeslut.

Han fick medhåll av Stuart Young från utvecklingsorganisationen Comit som påpekade att byggbranschens inställning skiljer sig från andra branscher.

– Vi betraktar varje projekt som ett undantag och det begränsar våra möjligheter till konsekvent styrning.

Utlokaliserad tillverkningen ny norm

Trend nummer två är att använda moderna byggmetoder med utlokaliserad tillverkning. Detta börjar i dag bli norm. Och när tillverkningen förändras måste även arbetssätten förändras.

– När vi arbetar med utlokaliserad tillverkning behöver vi använda BIM. Vi behöver jobba med lagerstyrning och ha en mer strukturerad process, precis som tillverkningsindustrin redan har sedan många år tillbaka, sa Kenny Ingram.

Josh Cheney på mjukvaruföretaget Autodesk lyfte fram att BIM historiskt har betraktats som ett verktyg för arkitekter och ingenjörer – men att detta förändras snabbt.

– Idag är BIM en viktig del av arbetsflödet för att koordinera aktiviteter, förbättra processer och hantera risker.

 Affärsmodell med jämnare intäkter

Trend nummer tre är att anta en digital strategi och övergå till ett mer datadrivet arbetssätt.

– Att använda business intelligence, BI, för att bearbeta data är kärnan i ett sådant arbetssätt, sa Kenny Ingram.

Den fjärde trenden är att styra om affärsmodellen. Byggbranschen behöver frångå den gamla modellen där byggbolag lämnar ifrån sig ansvaret när projektet är klart. I den nya affärsmodellen arbetar byggbolag med byggnaden under hela dess livscykel och erbjuder löpande underhåll.

En stor fördel är att det ger ett jämnare intäktsflöde. Och det finns en efterfrågan – många fastighetsägare vill att entreprenören tar ansvar över tid.

– Vi står inför en fantastisk möjlighet i byggbranschen. Men vi måste förändra sättet vi arbetar på för att kunna dra nytta, sa Kenny Ingram.