Nyheter

Starka Betongelement använder nu miljöcement i sina betongelement

När företaget antog de nya hållbarhetsmålen år 2018 ställdes höga krav internt. Samarbete inleddes med cementtillverkaren SCHWENK, en av de mest innovativa tillverkarna av byggnadsmaterial i Europa, och Starka kunde på så sätt minska koldioxidutsläppen med 4 ton per dag vid elementproduktionen.

Vid betongtillverkning är cement den beståndsdel i processen som påverkar miljön mest negativt. Det är en viktig beståndsdel men branschen behöver förbättra den.

Under de tre gångna åren har Starka arbetat hårt för att optimera recepten – minskade cementhalter och ett ökat användande av miljöcement. Samarbete inleddes med cementleverantören SCHWENK – en av de mest innovativa tillverkarna av byggnadsmaterial i Europa och tillsammans har de båda företagen utvecklat betongtillverkningen ytterligare.

Under december 2020 och januari i år har Starka lyckats ställa om tillverkningen till att bestå av 97 % miljöcement i den slakarmerade produktionen. Dessutom har de receptoptimerat håldäcksbjälklagen och kan på så sätt även erbjuda dessa producerade med miljöcement.

– Sedan vi började använda oss av miljöcementet har vi släppt ut fyra ton mindre koldioxid per dag, kommenterar Peter Weidemanis, VD på Starka Betongelement, samarbetet.