Nyheter

Wetguard: Ett nytt fuktskyddsmembran för KL-trä från SIGA

Boutiquehotellet The Wood i Wien är byggt av färdigtillverkade moduler. Planeringen och genomförandet av byggarbetet var en utmaning. Det nyutvecklade fuktskyddsmembranet från SIGA kom som på beställning.

Boutiquehotellet The Wood i centrala Wien ligger i en träbyggnad uppbyggd av färdigtillverkade element. Systemets moduler tillverkas i fabriken, transporteras till byggplatsen och installeras sedan våning efter våning.

Utmanande byggplats

Modulerna var så gott som fullständigt färdigtillverkade med inredning och sanitär utrustning, vilket i sin tur ledde till extra arbete i planeringsfasen. Den stramt planerade tillverkningstiden på fem veckor för 18 moduler och den föreskrivna monteringstiden på 30 minuter per modul var en utmaning för DPM Holzdesign GmbH som fått uppdraget.

Tidigare var modulerna inpackade i tio meter breda plastfolier, säkrade med brädor, vilket gjorde dem svåra att hantera. På byggplatsen packades allt material upp och arbetet med att skapa en jämn tätning kunde påbörjas.

– Denna tidskrävande och osäkra process är inte längre nödvändig, tack vare SIGA Wetguard, säger Markus Steiner, ingenjör och träbyggexpert från DPM Holzdesign.

En bättre lösning Markus Steiner är övertygad av den nya lösningen med SIGA Wetguard®:

– Förpackningsarbetet är betydligt lättare tack vare det heltäckande, självhäftande membranet. Fuktskyddsmembranet kan lämnas kvar på modulen då det har ett lågt Sd-värde, vilket sparar in tid vid monteringen. För att uppnå fullständig täthet behöver enbart fogarna mellan modulerna tätas.

Wetguard är ett heltäckande, självhäftande fuktskyddsmembran som kan monteras direkt vid tillverkningen, i förbearbetningsfasen eller på byggplatsen. Det skyddar färdiga träelement mot fukt och skador vid förvaring, transport, och montering.

Detta innebär att materialet är skyddat mot fuktskador, som kan ge upphov till exempelvis missfärgningar, mögelangrepp och -förskjutning på grund av svällning eller spricbildning, under byggnadsarbetet.

Transparent och säker SIGA Wetguard släpper igenom vattenånga och har en halksäker och vattentät specialbeläggning. Materialets robusta fiberstruktur skyddar mot mekaniska skador och tack vare det heltäckande, högpresterande klistret från SIGA är det säkert fixerat på ytan av träet.

Med SIGA Wetguards genomskinliga design är inte bara markeringar eller genomföringar från tillverkningsprocessen synliga, utan även träets karakteristiska ytstruktur.

Plastfilmen tål hög mekanisk belastning och är halkfri även när den är fuktig. Den formstabila bäraren möjliggör enkel och snabb läggning utan att veck uppstår och tätning uppnås direkt. SIGA Wetguard 200 SA är tillgängligt i tre dimensioner (1 560 mm/780 mm/390 mm x 50 m). I specialfall kan produkten även tillverkas i valfria dimensioner och varianter efter kundens önskemål.

SIGA Wetguard ger maximal säkerhet genom hela byggprocessen och sparar in på extra arbetsmoment och tid för hantverkarna. Det är därmed under byggtiden det perfekta tätningsmaterialet för alla träbyggnadsarbeten, enkla eller krävande.

Markus Steiner är övertygad av denna nya produkt:

– Samarbetet med medarbetarna från SIGA präglades av kompetens och engagemang, och tack vare detta snabbades några tillverkningssteg upp. Vi testade Wetguard och det förenklade hela processen, från förvaring till transport och montering av modulerna.

Den svenska marknaden

– I Sverige har SIGA precis introducerat Wetguard och intresset från både tillverkare av KL trä och montörer är stort säger Jonas Andersson, försäljningschef för SIGA i Sverige. Vi har haft ett flertal fullbokade genomgångar online och av de frågeställningar som kommer fram märker vi att vi kan lösa flertalet problem med SIGA Wetguard. Vi har även testmonterat och använt Wetguard etappvis på flera olika projekt och skillnaden mellan ett oskyddat bjälklag och ett som är skyddat med Wetguard är slående.

– SIGA är en fullskalig leverantör av produkter som behövs för klimatskalet fortsätter Jonas. Vi har en rad tätningstejper och membran både för fasad och tak samt jobbar rikstäckande med egen personal. Det som skiljer oss från andra leverantörer på marknaden är framförallt våra innovativa produkter och patent. Vår senaste, Wetguard är ett bra exempel på hur vi konstant försöker förbättra och utveckla våra produkter så att de på bästa sätt kan lösa våra kunders problem.

Besök gärna:

https://www.siga.swiss/se_sv