Nyheter

GS-facket varslar om konfliktåtgärder

Idag den 2 mars varslar GS-facket om konfliktåtgärder mot företaget Annahus – Tunastugan i Östhammar. Anledningen är att företaget vägrar teckna gällande kollektivavtal med GS-facket.

Om inte företaget tecknar kollektivavtal träder konfliktåtgärderna i kraft den 16 mars, skriver GS-facket i ett pressmeddelande.

Annahus – Tunastugan i Östhammar vägrat teckna kollektivavtal med hänvisning till kostnadsskäl.

Annahus huvudsakliga verksamheter består av att tillverka villor, fritidshus och andra träkomponenter till bygghandel. GS-facket anser därför att företaget bedriver verksamhet inom GS-fackets branscher och företaget ska således omfattas av träindustriavtalet.

Annahus avviker från branschnormer på flera områden som ger företaget möjlighet att konkurrera om lägre priser på liknande produkter som tillverkas av företag som tecknat kollektivavtal med GS-facket.

På företaget arbetar 5 personer som skulle omfattas av träindustriavtalet idag. Däribland en GS medlem som inte får, eller garanteras, flera delar som träindustriavtalet ger rätt till, tillexempel arbetstidsförkortning.

Företaget har alldeles nyligen efter påtryckningar från GS-facket tecknat Fora-försäkringar för de anställda.

Vad händer nu?

GS-facket hoppas naturligtvis att Annahus kommer teckna kollektivavtal innan stridsåtgärderna träder i kraft så att konflikthotet kan blåsas av.

Om företaget inte tecknar kollektivavtal med GS-facket så tas de anställda ut i strejk med start 16 mars.