Nyheter

Inga fler farliga rekyler

Borra, skruva och såga – ännu säkrare. Tack vare Festools nya Kickback-stopp.

Det finns många risker i arbetet på byggarbetsplatsen och i verkstaden. För att motverka de här riskerna utvecklar Festool intelligenta säkerhetsfunktioner i sina verktyg. Det senaste exemplet på detta är Kickback-stoppet som nu äntligen förhindrar farliga rekyler.

I samband med en facelift av sänksågen TSC 55 K och borrskruvdragarna TDC 18 & TPC 18 har dessa produkter utrustats med det viktiga Kickback-stoppet.

Kickback-stoppet i sänksågen TSC 55 K

– Med det unika Kickback-stoppet har vi gjort vår nya batterisänksåg ännu säkrare eftersom man äntligen slipper farliga rekyler, förklarar Festools produktchef Boris Seyfried. Rekylen är den vanligaste orsaken till allvarliga personskador med sänksåg. ”Skulle arbetsobjektet slå tillbaka när man börjar såga eller under sågningen, så stannar det unika Kickback-stoppet sågklingan blixtsnabbt.

Rent tekniskt fungerar det så, att Kickback-stoppets avkänningskil ligger an mot styrskenan eller mot materialet som bearbetas. Om verktyget sjunker ner i arbetsobjektet eller om en rekyl uppstår under sågningen, så registreras det direkt av avkänningskilen och en snabbromsning aktiveras.

Sänksågens bakåtrörelse mot användaren stoppas och skaderisken minimeras”, beskriver Boris Seyfried.

Kickback-stoppet i borrskruvdragarna TDC 18 & TPC 18

De två nya borrskruvdragarna är kraftfulla, mångsidiga och har fyra växlar för att klara alla uppgifter. Tack vare det smarta växlingskonceptet har man alltid rätt vridmoment och varvtal för varje uppgift. Maskinerna är robusta och dessutom mycket slitstarka och uthålliga tack vare den borstfria EC- TEC-motorn.

Kickback-stoppet motverkar den farliga vridningen i handleden. En sensor i elektroniken övervakar hela tiden rotationsrörelsens hastighet och vridvinkeln. Om insatsverktyget blockeras stängs maskinen av i kritiska tillstånd. På så sätt minskar det nya Kickback-stoppet risken att skruvdragaren plötsligt kan fastna och vrida till handleden.

Den nya sänksågen TSC 55 K och de nya borrskruvdragarna TDC 18 och TPC 18 finns ute i handeln från och med april 2021. Mer information och animationsfilmer finns på festool.se/kickbackstop.