Nyheter

Krisen har inte slagit än mot installationsbranschen som mot restaurang, hotell och flyg

Ohmego Elektro i Sollentuna, som ägs av Instalco-koncernen, varslade 20 procent av personalen i slutet av januari. 24 elektriker är uppsagda.

– Vi har i princip inte haft några korttidspermitterade, varslade eller uppsagda under pandemin, förutom de vid dotterbolaget Ohmegi nyligen, säger Fredrik Trahn, kommunikationsansvarig på Instalco till siten VVS-forum.

I installationsbranschen 2021 väntas inga större, breda nedgångar enligt Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen:

– Vi tror inte vi kommer se några större, breda nedgångar. En förklaring är att vi kommer in sent i byggprocesser och därför, om vi påverkas, berörs senare än andra branscher, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen och fortsätter:

– Branschen har diversifierat sig och arbetar även med nya marknader, exempelvis med ny teknik i fastigheter. Men efter ett år med covidpandemin har vi också fått lära oss att mycket vi tagit för givet kan vändas på ända.

Under 2020 ökade varslen inom bygg- och installationsbranscherna med 50 procentjämfört med 2019. Statistik från Tillväxtverket visar att 18 300 personer har permitterats inom bygg- och installation.

– Även om många företag i branschen har flera ben att stå på, som industrin, fastighetsbolag och byggentreprenörer, är det viktigt att vi i branschen som helhet tänker långsiktigt. Inte minst gäller det att fortsätta satsa på lärlingar och se till att kunniga medarbetare finns kvar när ekonomin vänder, avslutar Ola Månsson till VVS-forum.