Nyheter

Byggföretagen: ”3 500 bygglärlingar riskerar sjabblas bort”

”Tusentals lärlingar i byggbranschen runt om i Sverige riskerar att förlora sin framtid på grund av hastigt framtagna permitteringsregler”

Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, Mats Åkerlind, förhandlingschef Byggföretagen och Elin Kebert nationell samordnare för kompetensförsörjning Byggföretagen i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Det svenska lärlingssystemet inom bygg­branschen har anor från 1800-talet. Systemet är en viktig del av en byggnads­arbetares karriärstart. Hos oss blir en person lärling först efter avslutad utbildning. Men Tillväxt­verket förstår inte detta.”

”Som det är i dag likställer Tillväxt­verket våra bygglärlingar med gymnasielärlingar eller praktikanter i bredare benämning. En felaktig slutsats. Våra lärlingar är tillsvidare­anställda precis som alla andra, de har fast anställning och lön från dag ett. Om Tillväxt­verket inte ändrar reglerna riskerar 3 500 bygglärlingar förlora sina jobb. 1 500 lärlingar har redan lämnat vår bransch sedan 2019 på grund av osäkerhet.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/3500-bygglarlingar-riskerar-sjabblas-bort