Nyheter

Byggstart: Lisebergs vattenpark i Göteborg

–Det blir ett positivt tillskott för turistnäringen i Göteborg, säger Thomas Sjöstrand, VD för Lisebergs Jubileumsprojekt. Vattenparken, som får namnet Oceana, kommer som hotellet Liseberg Grand Curiosa Hotel, få en tematisering som till stora delar blir inspirerad av Göteborgs historia. Vattenparken blir en storslagen upplevelse som är unik i Skandinavien.

Efter positivt beslut i Liseberg styrelse och ett undertecknat avtal med byggentreprenören NCC kan nu arbetet med Lisebergs vattenpark i Göteborg inledas. Vattenparken med sitt läge i anknytning till nöjesparken Liseberg har fått namnet Oceana. Anläggningen beräknas att stå klar under 2024.

14 attraktioner lockar

Badytan inomhus är på närmare 6 000 kvadratmeter och på 4 000 utomhus. Här ska man kunna njuta av lugna inomhusstränder kompletterande med de fartfyllda vattenåken som blir norra Europas häftigaste. Thomas Sjöstrands personliga favorit är ”boomerangon”. I den åker man sex personer tillsammans. En annan häftig attraktion är en ”berg- och dalbana” som vattenrutschkana och påminner om en häftigare variant av Lisebergs ”Flum Ride”.

– Vattenparken kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året som man beräknar kommer att generera 185 000 extra gästnätter till staden. Totalt kommer man att kunna välja mellan 14 olika attraktioner och rutschkanor.

Spännande mål

– Systemhandlingarna för vattenparken blev färdiga för beslut i november 2020. Vi har målet med 500 000 besökare per år. För att få en uppfattning att besökarna ska få upplevelser på bästa sätt har vi brutit ner per månad och per dag, berättar Thomas Sjöstrand. Vintertid ser vi 1 250 besökare per dag och sommartid max 1 750 besökare per dag, samtliga fördelade över olika timmar på dygnet med en beräkning att man stannar max fyra timmar. Det får inte vara för många gäster samtidigt för att få den optimala upplevelsen.

Hela anläggningen byggs med ett stort ljusinsläpp och bassängerna är bågformade med mycket ljus och med limträbalkar i taken. Gröna oaser med växter har varit viktiga för att skapa den speciella upplevelsen. Konceptet är unikt med hotell och en vattenpark samt en lustgård mitt i hela anläggningen. Naturmaterial är första alternativet och växter som ger en skön miljö. Det ska också finnas något för hela familjen oavsett om du är ett eller 100 år.

När man kommer till Oceana ska man i entrén mötas av ett café och en shop med prylar för sim, bad och vattenlek. Inne i vattenparken planeras bar och restaurang. Upplevelsen ska vara att befinna sig någon annanstans, kanske på lite varmare breddgrader.

Liseberg Grand Curiosa Hotel beräknas stå klart 2023 då också nöjesparken Liseberg fyller 100 år. Vattenparken Oceana beräknas stå klar första kvartalet 2024.

Illustration: Quarry Fold Studios UK  för Liseberg