Nyheter

ROCKWOOL startar produktion med grön el vid fabriken i Moss, Norge

Det bidrar till en sänkning av CO2-utsläpp med totalt 70% vid de nordiska fabrikerna. En av de första att ta emot produkter efter teknikskiftet var Optimera Malmö Trä.

– Det är ett spännande grepp ROCKWOOL tar kring sitt miljöengagemang och ett stort kliv framåt för att minska byggsektorns klimatavtryck, kommenterar Henrik Björk, Hållbarhetsansvarig på Optimera.

Fabriken i Moss tillverkar majoriteten av den ROCKWOOL byggisolering som säljs hos svenska byggvarukedjor. De senaste åren har ROCKWOOL koncernen investerat närmare en halv miljard (450 MNOK) i en helt ny smältteknik som drivs av förnyelsebar el.

– Den nya elektriska smältugnen är en viktig investering inför framtiden. Vi ska fortsätta leverera stenullsprodukter av hög kvalitet, samtidigt som vi ska möta nödvändiga miljökrav på den svenska marknaden, säger Jonas Zacharoff, Försäljningsdirektör på ROCKWOOL AB.

Fabriken i Moss har startat sin produktion och de nya produkterna med lägre klimatpåverkan levereras för fullt.

– Att få vara bland de första ROCKWOOL kunderna att erbjuda de här produkterna till marknaden är positivt och helt i linje med vårt eget engagemang kring hållbart byggande och minskat klimatavtryck, kommenterar Henrik Björk.

Henrik berättar att Optimera arbetar aktivt för att hitta lösningar, möjligheter och byggmaterial som är förenliga med en mer hållbar byggsektor. Både på egen hand och ihop med andra aktörer.

– Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med ROCKWOOL mot en mer klimatsmart byggsektor och en grönare framtid, säger Björk.

Skiftet i Moss är en del av ett grönt skifte inom ROCKWOOL. 1 januari skiftade även fabrikerna i Danmark till förnyelsebara bränslen i form av biogas. Totalt förväntas förbättringarna leda till 70% minskade CO2-utsläpp i Norden.