Nyheter

Badrumsbesiktningar AB: ”Nybyggt, exklusivt badrum innehöll 18 fel”

Här kommer ett inlägg från företaget Badrumsbesiktningar. Företaget har spetskompetens inom våtrumsentreprenader, badrumsrenoveringar, stambyten och VVS-installationer. Varje år utför man tusentals besiktningar av badrum åt privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare:

”Att anlita en behörig entreprenör är inte alltid en garanti för att arbetet utförs korrekt och rätt besiktningsföretag kan vara avgörande för kvalitetssäkringen av ditt badrum. I en nybyggd villa i Stockholm godkändes badrummet utan några direkta anmärkningar av ett annat besiktningsföretag. Snart började dock problem upptäckas och 18 allvarliga fel och brister konstaterades när Badrumsbesiktningar anlitades för att göra en omfattande kontroll av badrummets skick.

I januari år 2018 färdigställdes ett nytt hus på en sjötomt i Stockholms närförort. Den drygt 300 kvadratmeter stora villan är arkitektritad och har ett fantastiskt läge vid Mälaren. Badrummet är påkostat med en area på cirka 15 kvadratmeter, tre meters takhöjd och en öppen planlösning mot master bedroom. Dubbla duschar och handfat, badkar, takdusch med inbyggda blandare, golvblandare, panoramafönster och storformatiga plattor av granitkeramik är delar av den exklusiva inredningen.

Slutbesiktning utan några direkta anmärkningar

När byggnationen var färdigställd var det dags att genomföra en slutbesiktning. För uppdraget anlitades ett av Sveriges största besiktningsföretag för besiktning av nyproducerade hus. I uppdraget ingick kontroll av hela huset inklusive badrummet.

Vid genomgången av besiktningsprotokollet såg vi att entreprenaden godkänts med endast ett fåtal mindre estetiska fel och brister såsom skador på målade väggar och repor på trägolven. I det stora hela tyckte besiktningsmannen att det var ett fantastiskt hus. Eftersom arbetet var färdigställt och godkänt så genomfördes slutbetalningen till entreprenören.

Falsk trygghet – 18 fel upptäcktes vid den nya besiktningen

En kort tid efter att byggnationen färdigställts och ägarna flyttat in i huset börjar de upptäcka att allt inte riktigt stod rätt till med det nya badrummet. Ägarna beslutade sig för att låta ett annat besiktningsföretag med dokumenterad erfarenhet av våtrum genomföra en noggrann kontroll av hela badrummet. Badrumsbesiktningar har många års erfarenhet av våtrumsbesiktning och VVS och anlitades för att genomföra en ny slutbesiktning.

Trots att entreprenaden utfördes av ett behörigt våtrumsföretag och att en slutbesiktning genomfördes efter färdigställt arbete så kunde hela 18 fel och brister konstateras i det sprillans nya badrummet. Inte bara konstaterades problemen med golvlutningen vilket var vad som initierat den nya besiktningen. 17 ytterligare fel som ägarna inte hade en aning om identifierades. Om felen blivit lämnade oupptäckta och oåtgärdade kunde dessa ha orsakat allvarliga och besvärliga konsekvenser för ägarna.”