Nyheter

En tickande asbestbomb: Renoveringen av miljonprogrammen

– Nu kommer renoveringen av miljonprogrammet så problematiken kommer att bli ännu större. Oron för att bli sjuk kan också påverka en. Kunskapen om asbest håller också på att försvinna i takt med att de äldre VVS-montörerna går i pension. Det behövs mer information, Prevent har gjort ett material med filmer som förhoppningsvis blir klart i vår, säger Magnus Persson, arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen till tidningen VVS-forum.

Efter att sambandet mellan asbest och cancer fastställts förbjöds asbest 1976. Problemet har dock inte försvunnit och ligger latent i många byggnader som byggdes under efterkrigstiden.

Fortfarande är dödligheten i mesoteliom, orsakad av asbest, hög. 190 svenskar dog av asbestrelaterad cancer under åren 2017-2019 (enligt Socialstyrelsens statistik).

– Det finns stora mängder asbest i det befintliga beståndet. Renoveringen av miljonprogrammet gör att asbest i rör och ventilationskanaler frigörs. Med tanke på att latenstiden är så lång som upp till 40–50 år, kan de som exponerades för asbest på 1970-talet drabbas av mesoteliom i dag, förklarar Anders Englund och nämner ombyggnader av sjukhus som riskprojekt, säger tidigare chefläkaren för Bygghälsan, Anders Englund till VVS-forum. Anders Englund har tagit emot många rörmokare, isolerare och elektriker som utsatts för asbest. I dag är han pensionär, men fortfarande djupt engagerad i frågan.

Ytterligare högriskprojekt är ombyggnationer av sjukhus. Ventilationssystemen i just 1960 och 1970-tals byggnader är kända för att innehålla asbest.