Nyheter

Lundgrens Trädgårdar i Halmstad får 151 hyresrätter

Ett stenkast från Stora Torg i Halmstad bebyggs Lundgrens Trädgårdar med 151 nya hyresrätter. Här fanns tidigare ett gjuteri som successivt har avvecklats. Karaktären på de nya bostäderna fångar upp den gamla industrin genom gedigna materialval.

– DETTA ÄR ETT TYPISKT omvandlingsområde som har gått från industri till i dag attraktiva bostäder med perfekt läge inte långt från ån Nissan och med parker in på knuten med möjlighet till promenader och aktiviteter, berättar Henrik Oretorp, projekt- chef på Tornet Bostadsproduktion AB, ett företag som bildades 2010 med ägare som Peab, Balder och Folksam. Uppdraget vi har är att bygga mellan 700 och 800 hyreslägenheter per år med en långsiktig förvaltning.

Energi i fokus

Hållbarhetsfrågorna är viktiga där energieffektiva hus står i fokus. Fjärrvärme, bergvärme i kombination med solceller och solhybrider

bidrar till låga energiförbrukning. En kombination som ger så låga värden som 25 kW per kvadratmeter.

– Vi har dessutom valt att certifiera våra byggnader i Miljbygg- nad Silver. Därutöver är den sociala delen viktig. Vår målsättning är att skapa kvarter där människor trivs och kan mötas. Det är viktigt för en stad med levande områden. Och det är många som vandrar i området och är nyfikna både på utformningen och konsten på innergårdarna.

Själen består i området

Husen ligger på olika höjd och är på mellan 3, 4 och 5 våningar höga. Består av ettor upp till fyror som varierar mellan 35 och 80 kvadratmeter. Kvarteren är slutna med fina lummiga gårdsmiljöer där träd, buskar, klätterväxter, perenner och lökar samsas. Träd- gårdsplaneringen följer mjuka former och uteplatserna avgränsas med häckar.

– I gestaltningsdokumentationen beskriver vi själen i området som vi har velat bevara genom två kulturhistoriskt värdefulla byggnader från den gamla gjutjärnsfabriken, en kontorsbyggnad och en industribyggnad med sågtandstak. Även delar av en gammal mur har bevarats, berättar Henrik Oretorp.

Det röda teglet går igen

Halmstad är traditionellt en tegelstad genom att en gång i tiden fanns här ett tegelbruk. Det mörkröda teglet är karaktäristiskt för Halmstad. Det har man tagit upp i de nya husen samt adderat ett ljust putsat hus. Det är dock tegel och stål som är det dominerande i exteriören. Dörrar och detaljer går i trä och ger den mjuka och varma känslan.

– Vi har satsat på att anlita konstnärer för att smycka inner- gårdarna. Målsättningen är att skapa trivsel för de boende på olika sätt. Genom det stora intresset från de förbipasserande tror vi att vi har uppfyllt detta, säger Henrik Oretorp.

FAKTA:

Byggherre: Tornet Bostadsproduktion AB

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: DOARK AB