Nyheter

Byggföretagen i Norrland och Västerbotten: ”Samtidigt som välfärden prövas ökar svartjobben”

”Vi ser en oroväckande trend i Västerbotten. Stora affärsidkare och bostadsrättsföreningar anlitar företag som har som affärsidé att konkurrera på ett osunt sätt. Seriösa arbetsgivare konkurreras ut av företag som fuskar och bryter mot lagen.”

Det skriver Christer Johansson, bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Västerbotten och Johan Hallberg, regionchef Byggföretagen Norra Norrland i en debattartikel i Norran idag:

”Polisen gjorde under hösten tillslag mot byggarbetsplatser i länet. Det visade sig bland annat att det fanns personer som inte hade rätt att uppehålla sig i landet på en av arbetsplatserna. Vi ser att näringsidkare och privatpersoner i ökande omfattning anlitar arbetskraft som saknar kollektivavtal och som inte tillför skatteintäkter till landet. I länet finns det i dag flera företag och fastighetsägare som köper tjänster på ett osunt sätt.”

”Man brukar säga att en byggnadsarbetare ger fyra nya jobb i andra delar av näringskedjan, förutsatt att projekten drivs och genomförs på ett sunt sätt där skatter bidrar till vår gemensamma välfärd.”

Läs hela artikeln här:

https://norran.se/asikter/debatt/artikel/samtidigt-som-valfarden-provas-okar-svartjobben/lqnegwel