Nyheter

Träprisvinnare 2020: Ateljé i Södersvik

På Rådmansö i Roslagen ligger den; ”Ateljé i Södersvik”, vinnare av prestigefyllda Träpriset 2020. Träprisgalan 2020 som hölls på Berns salonger i Stockholm, blev en smått unik händelse. Den utsändes helt i digital form och över 1000 deltagare var anmälda vilket är rekord.C

Ciceron för kvällen var Li Pamp, känd programledare och expert på antikviteter och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä. Floran av nominerade projekt var emellertid knappast antika, utan speglade på många sätt en pågående, snabb utveckling i Sverige för träbyggande, mångsidig träarkitektur och modern träbyggnadsteknik – allt med klimatoptimering i fokus.

Arkitekterna bakom vinnaren Atelje i Södersvik är Anders Johansson och Anna Thedenius, och så här beskriver de sitt verk med egna ord:

”Med detta hus har vi omsatt våra tankar om att bygga rättframt och hantverksmässigt helt i trä. Stomme och paneler är av sågad gran, där alla ytskikt är obehandlade och får åldras naturligt. Huset består av ett enda stort rum, med ett loft, där vi har arbetat med att få fram arkitektoniska kvaliteter som rymd, ljusföring, akustik och materialitet, och bjuda in det omgivande landskapet.”

Fakta:

Byggår 2018

Plats: Rådmansö, Roslagen

Byggherre: Anders Johansson och Anja Thedenius

Arkitekt: Anders Johansson och Anja Thedenius, Södersvik Arkitekturproduktion

Konstruktör: Tomas Gustavsson Konstruktioner

Byggentreprenörer: Albertssons snickeri genom Ruben Albertsson & Johan Albertsson, Ekholms Allservice genom Fredrik Ekholm, JW Bygg genom Johan Wennergren, Markus Eberle & Herbert Sailer. Byggfält genom Ilko Linkevics, Team Wåhlin Bygg & VVS genom Inge Arremyr, Kaukos plattsättning genom Kauko Kronvall.

El & Industriteknik: Jonathan Bergander, AJAB smide, Smed Karlsson.

Trävaror: C-G Marinder Skogsförvaltning, Perssons Träteknik, Ingarps Trävaror, Ekenäs Hyvleri & Räfsnäs såg.

Fönster och partier: Söderport.