Nyheter

Thomas Betong öppnar toppmodern betongfabrik i Västerås

Nu startar tillverkning av betong i Thomas Betongs nya fabrik på Hacksta industriområde i Västerås. Det är en toppmodern anläggning med hög kapacitet och effektiv tillverkning med liten miljöpåverkan. Fabriken drivs och värms upp med fossilfritt bränsle och allt restvatten återförs i produktionen för att minimera utsläpp.

Anpassad för betong med lägre klimatpåverkan

Produktionskapaciteten i den nya fabriken är ca 100 m3 betong i timmen och med flera silos för att ytterligare främja användandet av alternativa bindemedel som har lägre klimatpåverkan.

– Betong är ett fantastiskt byggmaterial och vi är övertygade om att den nya fabriken kommer bli ett välkommet tillskott för att säkerställa högkvalitativ betong till Västerås och regionen. Inte minst för att vi nu också har högre kapacitet och bättre förutsättningar för att producera klimatförbättrad betong med lägre koldioxidavtryck, säger Oskar Orre, produktionschef Mitt, Thomas Betong.

Gamla fabriken rivs

Thomas Betong har tidigare haft sin fabrik på en tomt i centrala Västerås och där drivit en framgångsrik betongtillverkning under många år. Den över 70 år gamla betongfabriken var Sveriges äldsta i drift men nu rivs den och Västerås Stad, som köpt marken, tar över för att utveckla Mälarportsområdet.

På bilden: Thomagrön levereras till Lansa Fastigheters projekt Ängsgärdet i Västerås. En klimatförbättrad betong med alternativa bindemedel som minskar koldioxidavtrycket med upp till 50 %.