Nyheter

Lövånger bygg levererar byggnad till kraftverk på Island

Lövångers Bygg, tillverkare av byggsatser för garage, maskinhallar och stall, har fått en prestigefylld order från globala och börsnoterade miljöföretaget Climeon. De har valt Lövångers Bygg som leverantör av byggnader till ett av de Climeon-kraftverk som byggs på Island.

Climeon, som är ett produktbolag inom energiteknik, har utvecklat en skalbar produkt som omvandlar lågtempererad spillvärme eller geotermisk värme till ren elektricitet.

Detta har uppmärksammats på bland annat Island, där man har lång erfarenhet av att utnyttja energin i marken för produktion av el och uppvärmning av byggnader. Genom Climeons teknik möjliggörs nu elproduktion vid lägre temperaturer än vad som tidigare varit möjligt, vilket fått den isländska projektutvecklaren Varmaorka att lägga en order på totalt 197 Climeon-system till Island.

Climeon-systemen kräver dock ett gediget skalskydd som skyddar kraftverken från väder och vind, vilket medfört att man letat efter en leverantör som kunde leverera lättmonterade och hållbara byggnader som kan smälta in fint i den isländska miljön. ­­

Joakim Jaeger, Leveransprojektledare på Climeon, berättar:

– Vi hade behov av byggnader som var av hög kvalité och som var enkla att montera ihop. Självklart hade vi också krav på att byggnaderna skulle vara miljövänliga och närmast underhållsfria, vilket Lövångers Bygg kunde erbjuda.

Jonas Sjölin, VD på Lövångers Bygg, fortsätter:

– Våra produkter passade dem väl då vi tillverkar en av marknadens mest lättmonterade och hållbara byggnader i trä. I deras fall har byggnaden dessutom utrustats med en fasadpanel som har extra hög hållbarhet. Byggnaden blir då näst intill underhållsfri och kommer efter något år att få en silvergrå yta och smälta fint in i den isländska naturen.

Den första byggnaden har nu tillverkats och levererats till Island. Nu ser man fram emot ett givande samarbete.

– Känns otroligt kul att de valt oss på Lövångers Bygg och att vi kunde leva upp till deras förväntningar. Det här är ett spännande projekt som vi kommer följa noggrant, avslutar Jonas Sjölin stolt.