Nyheter

Här är dom: finalisterna i Sweden Green Building Awards

Den 11 november går Sveriges mest prestigefyllda tävling inom hållbart samhällsbyggande av stapeln: Sweden Green Building Awards. Utmärkelserna delas ut årligen av Sweden Green Building Council (SGBC) för att premiera och uppmärksamma projekt och personer som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande.

Idag, den 15 oktober, presenteras de 13 finalisterna i tävlingens sex kategorier.

Bygg- och fastighetssektorn står inför extremt stora utmaningar. 2045 ska Sverige vara klimatneutralt och för att nå dit behöver hela sektorn radikalt reducera sin klimatpåverkan samt arbeta innovativt med hållbarhetsfrågor. Ett viktigt verktyg i detta arbete är certifieringar. För att premiera de aktörer som leder utvecklingen mot en grön omställning delar SGBC årligen ut den prestigefyllda utmärkelsen Sweden Green Building Award.

Årets finalister är:

Årets Miljöbyggnad:

Sävehuset/Wisbygymnasiet, Region Gotland

ABE-skolan KTH, Akademiska Hus

Årets BREEAM-byggnad:

Life City, Atrium Ljungberg

Foajén, Jernhusen
Årets LEED-byggnad/projekt:

Sergelhuset, Vasakronan

Celsius/Uppsala Science Park, Vasakronan
Årets Citylab-projekt:

Campus Albano, Akademiska Hus, Svenska Bostäder

Masthuggskajen, Elof Hansson Fastigheter, Fastighets AB Balder, NCC Property Development, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg, Älvstranden Utveckling tillsammans med Göteborgs Stad
Årets utmärkelse i hållbar infrastruktur:

European Spallation Source, Skanska

Blå linje till Barkarby, Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana
Årets person inom hållbart byggande:

Hans Wallström, Skanska

Kristina Hall, VA SYD

Birgitta Govén & Marianne Hedberg, Byggföretagen

– Årets finalister i Sweden Green Building Awards visar att insikten om klimatförändringarnaoch dess konsekvenser tydligt påverkar de beslut som tas i vår sektor. Det här är en positiv trend som behöver premieras, visas upp och stärkas, säger Lotta Werner Flyborg, vd, SGBC.

Bild: Miljöbyggnad, Sävehuset