Nyheter

Årets samhällsbyggare 2020

Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel har utsetts till Årets samhällsbyggare 2020. Hon får priset för sitt arbete med att förändra och förbättra byggbranschens kultur.

Årets samhällsbyggare koras av nätverksorganisationen Samhällsbyggarna. Under Samhällsbyggnadsdagarna 2020 hyllades Kajsa Hessel för sitt arbete med att ”omvandla byggbranschens inre kultur och yttre förtroende”, med siktet inställt på ett bättre ledarskap.

– Att stå upp för något du tror på och våga sticka ut hakan i motvind är ett risktagande. Men Kajsa Hessel har med stor ihärdighet och synlighet, inte minst genom tydlig medial närvaro, lyckats kliva fram som en av de starkaste rösterna för att vända branschen i rätt riktning. Det är inte bara bra för alla som jobbar i byggbranschen utan för hela samhället i stort, säger Samhällsbyggarnas vd Lars Strömgren i ett pressmeddelande.

Utöver att vara ordförande för Byggcheferna är Kajsa Hessel regionchef på Sweco, medlem i Ledarnas förbundsstyrelse och ledamot i Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd.

JURYNS MOTIVERING

”Kajsa Hessel är nyckelperson och drivande kraft i arbetet med att omvandla byggbranschens inre kultur och yttre förtroende – från exkluderande machokultur till en inkluderande, innovativ, hållbar, spännande, schysst och säker bransch för alla.

Vikten av det arbetet blev inte minst tydligt i samband medmetoo-rörelsen och byggbranschens upprop #sistaspikenikistan 2017. Hon syns i medier och deltar i seminarier. Hon träffar riksdagspolitiker, generaldirektörer och gymnasieungdomar. Hon lyfter jämställdhetsfrågan på möten med branschens företagsledare – ofta som enda kvinna och utan ingenjörsbakgrund.

Som vägvisare mot en framtidsbransch där alla har samma möjligheter är Kajsa Hessel självklar vinnare av Årets samhällsbyggare 2020.”