Nyheter

Svensk-polska SunRoof tar in 2 miljoner euro för global expansion

SunRoof, en svensk-polsk startup som utvecklar solcellstak och fasader, samt lösningar för smart energihantering, samlade in 2 miljoner euro i en sen såddrunda för produktutveckling och global expansion.

Finansieringsrundan leddes av SMOK Ventures och förlängdes därefter med LT Capital, EIT InnoEnergy, FD Growth Capital och KnowledgeHub, samt lokala affärsänglar. Det här var den första finansiseringsrundan där VC-fonder har deltagit.

Bakom SunRoof står ett team av Global Tech-entreprenörer.

Lech Kaniuk (medgrundare och vd) är mannen bakom varumärken som Delivery Hero, PizzaPortal och iTaxi.

Marek Zmyslowski är en av medgrundarna till Jumia Travel (listat på NYSE som en del av Jumia Group – Afrikas största ehandelsplattform) och HotelOnline.co (gästfrihetsprogramvara).

Rafal Plutecki är en före detta senior executive på Google, YPO Gold Chairman, grundare av Internet Technologies (en av Polens första internetleverantörer, uppköpt av GTS år 2000).

– Jag hade inte kunnat tänka mig ett bättre tillfälle att lansera den nya fasen för SunRoof. Jag är övertygad om att förnybar energi snart kommer att vara standard i hela världen. Vi kommer att använda finansieringen från denna runda för att utveckla solceller och en digital plattform för att övervaka och effektivt hantera våra kunders elbehov. Vi skapar nu en unik energimarknad baserat på den Redlogger vi förvärvade för drygt en månad sedan. Vi stärker även vår position i Sverige, Polen och Norge och introducerar SunRoof till en rad europeiska marknader. Vårt mål är att bli den europeiska motparten till Tesla, säger Lech Kaniuk, vd på SunRoof.

SunRoof växer snabbt

Grundat i Sverige 2013, är SunRoofs mål att utveckla ett solcellstak med en modern design som kan ersätta det traditionella taket och producera grön energi utan att behöva installera solpaneler. Medan de första åren för startup-företaget mest spenderades åt att bygga och testa teknologin, fick SunRoof momentum i slutet av 2018 efter att Lech Kaniuk anslöt sig till företaget, och värvade Marek Zmyslowski och Rafal Plutecki under 2019.

Tack vare det nya teamet visade SunRoof en tillväxt på 500 procent under året. Idag har företaget byggt över 100 tak i Sverige, Norge och Polen och fortsätter gå i bräschen för smarta taklösningar.

På bilden: Teamet bakom SunRoof